Dela upp område, köra iväg, få in tips och leta tassavtryck. Foto: Rebecka Erici/Sveriges Radio.

Snön ger koll på rovdjuren

1:33 min

Spår av varg kunde säkras i nordöstra Skåne såväl som i Kronoberg. Under lördagen var dags för årets andra spårning i Blekinges, Skånes och Kronobergs gemensamma satsning på att kartlägga rovdjur.

Redan i tisdags kunde man säkra spår efter ett lodjur och hitta troliga spår efter varg, men under gårdagen kunde vargspår säkerställas. Nils Carlssson är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Skåne:

– Det är viktigt för det är ett uppdrag vi har, sen när det gäller varg till exempel, så kan vi få en individ som börjar specialisera sig på får, och då kan det bli tal om skyddsjakt och då gäller det att få tag i rätt individ, säger han.

Efter en snöfattig vinter så är det bara den andra spårningen man kunnat genomföra och därför vet man ännu inte hur mycket varg och lo som rör sig i området. Men det är viktigt att få en bild och då gäller det både att känna sina marker och att få in bra tips.

Krister Henriksson har spårat länge och är en av de som kör runt och letar efter tassavtryck på små, snöiga skogsvägar.

– Man får litegrann tänka som de här djuren, hur hade jag gått? Har jag slagit ett djur så går jag kanske upp på en höjd för att hålla koll, säger han.

Hittar man spår så dokumenteras det och förs in i den nationella statistiken för att sedan ge en bild av hur  när man funderar på licensjakt. Framförallt är det viktigt att leta efter tecken på om det handlar om en hona som är mer benägen att slå revir och föröka sig, eller om det handlar om en så kallad vandringsvarg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista