Intresset för officersutbildningen ökar. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.

Officersutbildningen åter i ropet

1:57 min

Efter flera år med minskat intresse att söka officersutbildningen ökar nu antalet ansökningar igen.

Förra året var det 313 förstahandssökande, i år det 565.

– Det borde rimligen vara så att är det dubbelt så många som har sökt, så kan man också höja kvaliteten på dem som kommer in och kanske också hitta fler som är motiverade att stanna. Det gäller ju att behålla folket i yrket ett antal år, säger officersförbundets ordförande Lars Fresker.

Svårt fylla platser
Under flera år minskade intresset för att söka officersutbildningen. Förra året vara det bara 313 förstahandssökande på drygt 100 platser, något Lars Fresker då trodde skulle utarma kvaliteten på de svenska officerarna då många inte klarar de fysiska och psykiska testerna och platserna knappt skulle gå att fylla.

När nu årets ansökningstid har gått ut och 565 förstahandsansökningar kommit in, så är Lars Fresker mer än nöjd. Men han ser fortfarande frågetecken. Det är tveksamt om det bland den här mängden sökande exempelvis finns tillräckligt många som kan arbeta som tekniker, exempelvis inom flygvapnet, avgörande personal som det redan råder brist på. Så där behöver fler rekryteras.

– Ja det är oerhört viktigt. Den tekniska utvecklingen har ju blivit oerhört stor och vi har tekniskt komplicerade system. Så det är väldigt viktigt att vi har bra tekniker, säger Lars Fresker.

Oroad över ointresse
Sverige har två former av officerare, dels officerare som är inriktade på planering och ledning, dels specialistofficerare som direkt utbildar soldaterna på kaserngården.

I år har ungefär lika många sökt specialistofficerarutbildningen som förra året, 1 039 stycken förra året mot 1 086 i år. Men även om antalet räcker, är Lars Fresker, oroad över om de är tillräckligt intresserade.

– Det gäller att få dem att stanna kvar. Vi har sett att väldigt tidigt när specialistofficerarna kommer ut på förbanden har det varit stora avgångar. Då blir det en svårighet att hålla kvaliteten i utbildningen. Möjligheten att hålla uppe verksamheten på den nivå som är, den drabbas om man inte har tillräckligt med personal. Så den är helt avgörande för det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista