En närbild på Michael Westerlunds ansikte. Foto: Claudio Bresciani / TT.
Forskaren Michael Westerlund råder medier att rapportera återhållsamt om självmord. Foto: Claudio Bresciani / TT.
TEMA #SJÄLVMORD

Forskaren: Sensationsrapportering kan ge smittoeffekt vid självmord

8:24 min

För att inte riskera en smittoeffekt måste medier rapportera ansvarsfullt vid självmord. Å andra sidan kan en sådan rapportering till och med verka förebyggande.   

När författaren Goethe gav ut romanen "Den unge Werthers lidanden" på 1700-talet spreds ett rykte att flera unga män tog sina liv efter att ha läst om Werther.

Än i dag talas det om en "Werthereffekt", som går ut på att självmordsfrekvensen skulle öka om medier rapporterar när ett självmord inträffat. 

Och det finns faktiskt en viss risk med att rapportera om självmord, menar medieforskaren Michael Westerlund vid Stockholms universitet. 

– Det finns samband mellan sensationsartad rapportering och faktiska självmord, en form av smittoeffekt. Men då handlar det om personer som redan är i en riskzon och som kanske läser detaljrik rapportering om en kändis som tagit livet av sig, säger han.

Riktlinjer om rapportering
Av den orsaken finns det internationella riktlinjer för hur medier ska berätta om självmord. Enligt Världshälsoorganisationen bör man inte beskriva självmordet på ett detaljerat sätt eller förenkla orsaken till det.

Michael Westerlund tycker att svenska medier sedan i slutet av 1900-talet har hållit sig inom dessa ramar och sällan gör större övertramp.

– Men det har hänt och då gäller det oftast kända personer. Då han man pekat ut platsen för självmordet och gått in på hur det utfördes. Och utelämnat all sorts bakgrund och kontext, säger han.  

Papagenoeffekt
Han förklarar att en återhållsam och genomtänkt rapportering av självmord till och med skulle kunna verka förebyggande. Den så kallade Papagenoeffekten (efter Mozarts "Trollflöjten") är Werthereffektens motsats och går ut på att bryta tabun kring självmord och belysa de större samhälleliga problem som ligger bakom.

– På ett sådant sätt skulle medier kunna bidra till att omforma folks syn på självmord, säger Michael Westerlund. 

Tema #självmord

Här hittar du all rapportering hittills. 

Varje år tar drygt 1 500 personer i Sverige livet av sig. 

Hela veckan har P4 Blekinge fokus på självmord. Ett tungt och allvarligt ämne som många tycker att det pratas för lite om. 

Har du tankar tips eller idéer? Kontakta vår Publikredaktör på 0455-366810 eller tips.blekinge@sverigesradio.se

Behöver du någon att prata med?

Nationella hjälplinjen 020-22 00 60. Alla dagar 13-22.

Föräldratelefonen 020-85 20 00

Barnens rätt i samhället (BRIS) Barnens telefon 0200-230 230. Vuxnas telefon - om barn 077-150 50 50.

SPES - för dig som förlorat någon anhörig 08-34 58 73. Alla dagar 19-22

Röda Korset 0771-900 800. Alla dagar 14-22

Jourhavande Kompis (Röda Korset); 020-222 444

Jourhavande Medmänniska 08-702 16 80. Varje natt 21.00 - 06.00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista