1 av 2
Migrationsverket lovar nu att sätta in nya möbler på flyktingboendet i Ronneby. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.
2 av 2
Tarea Makhoul och dottern Anna-Maria skulle vilja ha lite mer möbler i vardagsrummet. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.

Flyktingförläggning saknar varmvatten

1:16 min

På flyktingboendet i Ronneby har de boende varken möbler eller varmvatten. 

Möblerna har försvunnit från boendets gemensamma utrymmen och de har även haft stora problem med varmvattnet som ibland inte fungerat under flera dagar. Novulla Hassani från Afganistan är en av de boende på förläggningen och han tycker att det är ett stort problem.

– Ibland har vi kallt vatten i en dag, eller två eller till och med i tre dagar i sträck.

Migrationsverket
– Självklart ska det finnas varmvatten, säger Susanne Nilsson Marino, chef för mottagningsenheten på Migrationsverket i Kristianstad och Blekinge.

Men ansvaret ligger enligt henne hos boendets ägare, Blekinge bostäder. Migrationsverket ska däremot flytta fler möbler till de boendes gemensamma utrymmen. Det har funnits möbler där förut men enligt Susanne Nilsson Marino så verkar de möblerna ha "fått fötter" och försvunnit.

Klart om en vecka
Torbjörn Browall, vd för Blekinge bostäder, menar att problemet med varmvattnet uppstått för att Migrationsverket fyllt alla boendets platser till sista man.

– Det blev fler än vi räknat med, säger Torbjörn Browall.

Under tre månader har därför Blekinge bostäder byggt ut värmesystemet och problemen ska vara helt åtgärdade inom en vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista