Systemet med pantburkar är 30 år. Foto: Drago Prvulovic / TT

Den svenska panten fyller 30 år

7:00 min

I år är det exakt 30 år sedan som systemet med att panta burkar infördes i Sverige.

Sverige var ett av de första länderna att införa pant på burkar. För trettio år sedan återvanns 63 procent av alla burkar. Idag återvinns 92 procent.

Katarina Lundell är kommunikationschef på Returpack:
– När man ville börja sälja den här burken på den svenska marknaden så fick man också till uppgift att se till att den inte skulle hamna i naturen. Då bildade man det här pantsystemet.

Mer fokus på återvinning
På den tiden var det främst fokus på att burkarna inte skulle skräpa ner i naturen. Idag koncentrerar man sig mer på återvinningen, att burkarna ska gå att användas som råvara igen.

Trots att det ekonomiska värdet i panten inte är särskilt stort fortsätter svenskarna att panta.

– Det finns många ställen att panta på och det finns många som är i behov av pengar också. När vi frågar folk varför man pantar säger man att det först och främst handlar om miljön. Men också att man vill ha sin pant tillbaka, säger Katarina Lundell.

Vill utöka pantställen
Returpack jobbar mycket med att utöka antalet pantställen.

– Där man konsumerar ska det också finnas ett ställe där man kan återvinna sin burk.

2012 återvanns 958 miljoner burkar. Hur statistiken ser ut för 2013 är ännu inte klar. En av lösningarna inför framtiden är att införa ett slags e-pantsystem.

– Kan man få hem varorna när man e-handlar måste det ju finnas ett sätt att bli av med pantburkarna och få tillbaka sina pengar också, säger Katarina Lundell på Returpack.   

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista