Kombinationen mellan läkemedel och samtal hjälper bäst när man behandlar folk som försökt ta sitt liv, menar överläkare Peter Valverius. Foto: Tomas Oneborg/TT.
Kombinationen mellan läkemedel och samtal hjälper bäst när man behandlar folk som försökt ta sitt liv, menar överläkare Peter Valverius. Foto: Tomas Oneborg/TT.
TEMA #SJÄLVMORD

Hälften av de som begår självmord i Blekinge är okända för vården

"Vi kommer missa färre"
9:44 min

Allt från läkare till sekreterare inom psykatrin i Blekinge ska under 2014-2015 få ännu mer utbildning i hur man kan upptäcka självmordsbenägna för att förebygga självmord.

Det är all personal inom psykatrin i Blekinge som ska få en djupare utbildning under de kommande två åren.

– Det kommer betyda att vi missar färre, säger Peter Valverius som är överläkare på psykatrin.

En direkt bedömning
Hälften av de som begår självmord i Blekinge är helt okända för vården.  

Om någon försökt ta sitt liv kommer de oftast först till akutmottagningen där deras skador behandlas. Direkt kopplas psykatrin in och de bedömer om personen behöver psykatrisk vård och i så fall på vilket sätt.

– En del av patienterna är väldigt besvikna över att inte ha dött och andra säger "vad skönt att jag har överlevt". De som visar besvikelse över att inte ha dött måste vi ta hand om och det gör vi, säger Peter Valverius och tillägger att alla erbjuds någon form av hjälp.

Tar reda på orsaken
Första steget är att ta reda på varför någon försökt ta sitt liv eller funderar på det. Det vanligaste är att man har en depression, ett ångestsyndrom eller annan psykisk sjukdom, berättar överläkare Peter Valverius.

Det näst vanligaste är att det är sociala eller ekonomiska problem som gör personen förtvivlad. Det tredje kan vara trauma, att man varit med om något hemskt.

Läkemedel och samtal
Behandlingen består av läkemedel och samtalsbehandling.

– Bara läkemedel hjälper och bara samtalsbehandling, men kombination av läkemedel och samtal är effektivast. Att ge läkemedel är något handfast som man gör och många får ett hopp att om några veckor kommer det bli bättre, och oftast blir det bättre, säger Peter Valverius som är överläkare på psykiatrin.

Enligt Peter Valverius jobbar psykatrin för att förebygga självmord i varje möte med en patient. Man ställer frågor och visar att man bryr sig och om det finns problem med ångest eller depression hittar man en behandling eller ett sätt att stötta personen.

"Folk tycker det är skämmigt"
Psykiatrin träffar bara en bråkdel av de som har depression eller ångest och där menar Valverius att primärvården spelar en viktig roll. Samtidigt är hälften av de som begår självmord helt okända för vården.

– Inom psykatrin känner vi till ungefär en fjärdedel av de människor som tar livet av sig, och inom primärvården känner de till en fjärdedel. Att vi inte känner till fler tror jag beror på att folk tycker det är skämmigt och konstigt att söka sig till psykatrin. Istället för att söka hjälp lider man och till slut blir det för mycket, säger Peter Valverius som är överläkare på psykiatrin i Blekinge.

Mentalt benbrott
Genom att bemöta patienterna som söker sig till psykiatrin på ett bra sätt vill han fortsätta jobba på att få bort den skamstämpeln som finns kring att må psykiskt dåligt.

– Jag ser det som ett mentalt benbrott, själens astma, eller själens förkylning om det är ett lättare tillstånd. Det har samma bra behandlingsmöjlighet som ett benbrott, säger han.

Tema #självmord

Här hittar du all rapportering hittills. 

Varje år tar drygt 1 500 personer i Sverige livet av sig. 

Hela veckan har P4 Blekinge fokus på självmord. Ett tungt och allvarligt ämne som många tycker att det pratas för lite om. 

Har du tankar tips eller idéer? Kontakta vår Publikredaktör på 0455-366810 eller tips.blekinge@sverigesradio.se

Behöver du någon att prata med?

Nationella hjälplinjen 020-22 00 60. Alla dagar 13-22.

Föräldratelefonen 020-85 20 00

Barnens rätt i samhället (BRIS) Barnens telefon 0200-230 230. Vuxnas telefon - om barn 077-150 50 50.

SPES - för dig som förlorat någon anhörig 08-34 58 73. Alla dagar 19-22

Röda Korset 0771-900 800. Alla dagar 14-22

Jourhavande Kompis (Röda Korset); 020-222 444

Jourhavande Medmänniska 08-702 16 80. Varje natt 21.00 - 06.00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".