Pressomudsmannen Ola Sigvardsson. Foto: Fredrik Persson/TT
Pressombudsmannen Ola Sigvardsson ger svensk media bra betyg när det gäller rapportering om självmord. Foto: Fredrik Persson/TT
TEMA #SJÄLVMORD

"Media sköter sig bra med rapporteringen om självmord"

9:34 min

Det är väldigt ovanligt att media går över gränsen när det gäller att rapportera om självmord. Pressombudsmannen ger media bra betyg, även om det händer att gränsen passeras.

Under de tre år som Ola Sigvardsson varit pressombudsman har det bara varit en gång som någon fällts. Nästan lika ovanligt är det med anmälningar.

– Det handlade om en tidning i Norrland som i sin rapportering tidigt påstod att en kvinna som blivit påkörd av tåget hade tagit sitt liv. Fast det handlade om en olycka och utredningen visade att kvinnan försökt ta sig från spåret och inte kastat sig framför tåget. De anhöriga anmälde och tidningen fälldes, säger pressombudsmannen Ola Sigvardsson.

Försiktighet ger lite rapportering
Han tycker att svensk media är väldigt duktiga och återhållssamma när det gäller rapportering om självmord. Däremot menar han att självmord som företeelse förtjänar en större uppmärksamhet än det får

– De pressetiska reglerna säger inte att det är förbjudet eller olämpligt att rapportera om företeelsen, det är konkreta uppgifter kring enskilda fall man inte ska berätta om. Man borde berätta mer om forskning, varningssignaler och annat som har med detta svåra ämne att göra, säger Ola Sigvardsson och tycker att media försiktighet har gjort att det rapporteras väldigt lite kring ämnet.

Försiktighet med detaljer
Det som leder till fällningar och som media ska akta sig enligt Ola Sigvardsson är när media berättar bakgrund och ger detaljer som gör att att stor grupp kan förstå vem det handlar om. Uppgifter som de anhöriga upplever som kränkande.

"Borde behärskat sig"
Ett uppmärksammat fall för drygt tio år sedan handlade om en ung tjej och kille som tillsammans tog livet av sig. Då rapporterade media en del rätt ingående och det motiverades bland annat med att det var en ovanlig händelse. Då fälldes två tidningar av Pressens opinionsnämnd.

– Jag tycker tidningarna borde behärskat sig och inte fallit för frestelsen att tillfredställa nyfikenheten. Det hade räckt med att rapportera att två unga hade tagit sina liv, säger pressombudsmannen Ola Sigvardsson.

Tema #självmord

Här hittar du all rapportering hittills. 

Varje år tar drygt 1 500 personer i Sverige livet av sig. 

Hela veckan har P4 Blekinge fokus på självmord. Ett tungt och allvarligt ämne som många tycker att det pratas för lite om. 

Har du tankar tips eller idéer? Kontakta vår Publikredaktör på 0455-366810 eller tips.blekinge@sverigesradio.se

Behöver du någon att prata med?

Nationella hjälplinjen 020-22 00 60. Alla dagar 13-22.

Föräldratelefonen 020-85 20 00

Barnens rätt i samhället (BRIS) Barnens telefon 0200-230 230. Vuxnas telefon - om barn 077-150 50 50.

SPES - för dig som förlorat någon anhörig 08-34 58 73. Alla dagar 19-22

Röda Korset 0771-900 800. Alla dagar 14-22

Jourhavande Kompis (Röda Korset); 020-222 444

Jourhavande Medmänniska 08-702 16 80. Varje natt 21.00 - 06.00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista