Personer sitter och söker jobb på Arbetsförmedlingen.
Skyhög arbetslöshet kan leda till fler självmord. Foto: Bertil Ericson / TT
TEMA #SJÄLVMORD

Hög arbetslöshet kan leda till fler självmord

Överläkaren: "Jag ser en klar risk"
1:30 min

Länets skyhöga arbetslöshet bland unga kan leda till fler självmord. Forskning på Karolinska institutet visar ett tydligt samband mellan arbetslöshet och självmord.

Det finns ett tydligt samband mellan arbetslöshet och självmord. Det visar forskning på Karolinska institutet där nära 800 000 personer i Stockholm ingick i studien. Sambandet fanns oavsett kön och yrkeskategori.

I Blekinge är arbetslösheten högre än landet i övrigt. Och ungdomsarbetslösheten är högst i hela landet. Mer än var fjärde ungdom mellan 18 och 24 år saknar ett jobb.

– Våra jobb betyder mycket för oss. Vi är stolta över våra jobb, de definierar vilka vi är och ofta är det på jobbet vi har vår gemenskap. Och att förlora det blir en kris, säger Andreas Lundin, en av forskarna bakom studien.

"Risk att det ökar"
Trots den höga arbetslösheten i länet så är antalet självmord inte fler i Blekinge än i övriga landet. Men Peter Valverius, överläkare i psykiatri på Blekingesjukhuset, är orolig för att ungdomsarbetslösheten, som är högst i landet, kan göra att självmorden ökar i framtiden.

– Jag hoppas att den inte gör det. Men jag ser en klar risk att den kan göra det, säger Peter Valverius.

"Förlorade jobbet i finanskrisen"
Jonny Arvidsson i Olofström var en av de många som förlorade jobbet på Volvo under finanskrisen 2008. Det blev en kris. Och självkänslan stärktes inte precis när han läste kommentarer på webben som beskrev arbetslösa som parasiter.

– En kväll när gick jag ned i källaren för att lägga in ved i pannan så kom jag mig själv med att dra med vattenledningsrören som går i taket. Och jag tänkte för mig själv "undrar om rören håller om jag skulle hänga mig", berättar Jonny Arvidsson.

"Fick ett fantastiskt bemötande"
Där och då bestämde sig Jonny Arvidsson för att söka hjälp - och fick det. Hans budskap till andra som går i de här tankarna är att söka hjälp. För den finns att få.

– Jag måste säga att jag fick ett helt fantastiskt bemötande från vården från första sekunden jag ringde. Och vill jag berätta min historia så att andra som går och mår dåligt också ringer och ber om hjälp, säger Jonny Arvidsson.

Tema #självmord

Här hittar du all rapportering hittills. 

Varje år tar drygt 1 500 personer i Sverige livet av sig. 

Hela veckan har P4 Blekinge fokus på självmord. Ett tungt och allvarligt ämne som många tycker att det pratas för lite om. 

Har du tankar tips eller idéer? Kontakta vår Publikredaktör på 0455-366810 eller tips.blekinge@sverigesradio.se

Behöver du någon att prata med?

Nationella hjälplinjen 020-22 00 60. Alla dagar 13-22.

Föräldratelefonen 020-85 20 00

Barnens rätt i samhället (BRIS) Barnens telefon 0200-230 230. Vuxnas telefon - om barn 077-150 50 50.

SPES - för dig som förlorat någon anhörig 08-34 58 73. Alla dagar 19-22

Röda Korset 0771-900 800. Alla dagar 14-22

Jourhavande Kompis (Röda Korset); 020-222 444

Jourhavande Medmänniska 08-702 16 80. Varje natt 21.00 - 06.00

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".