Thomas Zeidler hoppas att klubben får hjälp från Riksidrottsförbundet. Foto: Henrik Olsson, P4 Blekinge

Flottan hoppas få spela trots dom - Riksidrottsförbundet avgör

Flottans IF överklagar Svenska Handbollförbundets beslut att utesluta klubben från seriespel i division 2.

Förbundet anser att Flottan brutit mot reglerna eftersom man inte föreslagit ett nytt matchdatum efter att en match ställts in på grund av sjukdom. Men förbundet har fel, hävdar klubben, som sätter sitt hopp till Riksidrottsförbundet.

-- Uppfattningen hos Skånes Handbollsförbund och Svenska Handbollförbundet att vi inte sökt den andra klubben för att hitta ett annat matchdatum är fel, säger Thomas Zeidler, ordförande i Flottans IF. 

Beslutet om uteslutning togs efter en match som Flottan skulle ha spelat mot IK Cyrus från Jönköping i mitten av december. Flottan ställde in matchen sedan många spelare blivit sjuka.

Efter det anklagas klubben för att inte ha tagit initiativ till ett nytt matchdatum, vilket reglerna kräver. Men det har klubben visst gjort, enligt Zeidler.

– Vi gjorde allt vi kunde för att hitta ett nytt datum. Men Cyrus verkade inte intresserade. Istället verkade det som att de bara var ute efter att få poängen för matchen, säger han.

"Förlängd arm"
Både Skånes Handbollsförbund och Svenska Handbollförbundet har gått på IK Cyris linje. Enligt Conny Nilsson, ordförande i tävlingskommittén i Svenska Handbollförbudnet så har allt gått rätt till.

– Vi har förlitat oss på Skånes Handbollförbund. Det är vår förlängda arm när sådana här frågor avgörs, säger han.

Flottans IF tycker att Svenska Handbollförbundet borde ha bildat sig en egen uppfattning och inte bara gått på det regionala förbundets uppgifter.

– Enligt reglerna ska Svenska Handbollförbundet prata med oss i klubben innan de tar ett beslut som får så här drastiska konsekvenser, säger Thomas Zeidler.

– Så kan man tycka. Men vi har så många andra beslut att ta i. Och det här är som när en domare tar ett beslut på planen. Vi från förbundets sida kan inte gå in och ändra i det, säger Conny Nilsson, ordförande i Svenska Handbollförbundets tävlingskommitté. 

Men er roll är ju att överpröva beslutet?

– Jo. Men om jag har en förlängd arm måste jag ju lita på att det görs ett bra arbete där, säger Conny Nilsson.

Beslutet innebär att Flottans IF har kastats ut från seriespelet. Nu står klubbens hopp till Riksidrottsförbundet som har möjlighet att överpröva domen.  

Hårt slag
Om det inte sker blir det inget spel förrän till hösten. Och då väntar nedflyttning till den lägsta serien, division 4. Det skulle bli ett hårt slag för handbollen i Karlskrona, säger Thomas Zeidler.

– Jag tror att en del spelare kommer att lämna klubben och att andra kommer att lägga av med handbollen i så fall. Det innebär konsekvenser även för allsvenska Hästö IF, som vi har ett väl utvecklat samarbete med.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista