Kriminologen Jerzy Zarnecki tror att det blir svårt att ställa den dråpmisstänkte i Asarum inför rätta. Foto: Claudio Bresciani / TT

Kriminolog: Unikt att 90-åringar tar till grovt våld

1:28 min

Det är mycket ovanligt att människor som är i 90-årsåldern utövar så pass grovt våld att det leder till en annan människas död.

En man i 90-årsåldern är sedan igår misstänkt för dråp på en man i samma ålder efter ett bråk på ett korttidsboende för dementa i Asarum.

Och professorn och kriminologen Jerzy Sarnecki utesluter inte att det misstänkta dråpet kommer att betraktas som ett olycksfall.
– Det är ytterst ovanligt, jag kan inte påminna mig två så gamla personer som varit inblandade i en brottslig handling av den här typen med så pass grovt våld, säger han.

Delade lägenhet
De bägge männen delade sedan i lördags en lägenhet på korttidsboendet, och redan under söndagskvällen hade de hamnat i gräl med varandra.

Men när personal efter att ha hört att männen bråkade på nytt vid ett-tiden på natten gick in i rummet hittades den ene mannen död och den andre sårad.

Formellt ett brott
I formell mening är det ett brott, enligt Sarnecki. Det finns en misstänkt förövare och ett offer. Men i en allmänmänsklig mening är det svårt att ställa en dement drygt 90-årig människa till ansvar, menar han, och jämför med ett barn.

– Jag kan mycket väl föreställa mig att en så pass gammal människa med demensproblem har ungefär lika liten uppfattning om vad han har gjort som ett ganska litet barn, säger han.

Alltid ansvar
Men en vuxen människa är till skillnad från ett barn alltid ansvarig för sina handlingar, säger Sarnecki, som ändå tror det blir svårt att genomföra en rättegång och eventuellt sätta en mer än 90 år gammal dement person bakom lås och bom.

– Det är en unik historia och rättsväsendet måste verkligen fundera över hur detta ska hanteras. Men en traditionell utredning eller påföljd för den här typen av brott är knappast sannolika i det här fallet, säger Jerzy Sarnecki.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista