Marit Söderlund pratar om hur organen i kroppen påverkas av känslolivet.
Att mista en anhörig i självmord innebär risk för posttraumatisk stress och depression. Foto: Fredrik Sandberg/TT
TEMA #SJÄLVMORD

"Anhöriga löper större risk ta sitt eget liv"

12 min

Hur stöttar man någon som mist en anhörig i självmord? Praktisk hjälp som att diska kan vara gott nog, menar organisationen SPES.  

Varje år tar 1 500 personer livet av sig i Sverige. Organisationen SPES, för suicidprevention och efterlevandestöd, finns till för att stötta anhöriga och närstående till en person som tagit livet av sig.

Maiellen Stensmark är ordförande för SPES i Blekinge. Hon berättar att de som är aktiva i organisationen alla har erfarenhet av självmord.

– Vi har själva gått igenom chocken och hittat balans i tillvaron igen. Det betyder att vi kan ge stöd på ett helt annat sätt än vad andra institutioner kan, säger hon.

Praktisk hjälp
Enligt Maiellen Stensmark så är det viktigt att den som förlorat en anhörig i självmord känner att han eller hon har personer runtomkring sig som faktiskt finns där. 

– Man behöver inte fråga så mycket eller göra något särskilt. Att lyssna räcker, eller att hjälpa till praktiskt. Det kan vara enkla saker som att diska eller hänga tvätt, säger hon. 

Maiellen Stensmark menar att det finns ett stort tabu kring självmord i Sverige. 

– Vi känner oss inte bekväma med att tala om sådana här svåra saker. Men försök att inte vara rädd, utan stå vid den här personens sida som en vän. 

Vad händer då egentligen med en människa, vars nära anhöriga tar livet av sig? Mailellen Stensmark berättar att föräldrar som mister ett barn i självmord riskerar posttraumatisk stress och depression och en ökad risk att själva ta sitt liv. Har man dessutom hittat sitt eget barn så ökar risken ytterligare. 

– Det är ett stort trauma. Man orkar inte med situationen och får kanske inte rätt stöd, säger hon. 

Möte varje månad
Hon berättar att den vård som anhöriga får efter ett självmord skiljer sig mycket åt beroende på var i landet man bor. 

– Alla erbjuds inte hjälp per automatik när en person tar sitt liv. Och framför allt inte över tid. När man har gått ur den första chockartade fasen så kan man behöva annan typ av hjälp, säger hon. 

SPES har möten en gång i månaden. Då får vem som helst komma dit och samtala över en fika, inget medlemskap behövs. Kontaktuppgifter till organisationen finns här bredvid. 

 

Tema #självmord

Här hittar du all rapportering hittills. 

Varje år tar drygt 1 500 personer i Sverige livet av sig. 

Hela veckan har P4 Blekinge fokus på självmord. Ett tungt och allvarligt ämne som många tycker att det pratas för lite om. 

Har du tankar tips eller idéer? Kontakta vår Publikredaktör på 0455-366810 eller tips.blekinge@sverigesradio.se

Behöver du någon att prata med?

Nationella hjälplinjen 020-22 00 60. Alla dagar 13-22.

Föräldratelefonen 020-85 20 00

Barnens rätt i samhället (BRIS) Barnens telefon 0200-230 230. Vuxnas telefon - om barn 077-150 50 50.

SPES - för dig som förlorat någon anhörig 08-34 58 73. Alla dagar 19-22

Röda Korset 0771-900 800. Alla dagar 14-22

Jourhavande Kompis (Röda Korset); 020-222 444

Jourhavande Medmänniska 08-702 16 80. Varje natt 21.00 - 06.00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista