1 av 2
Foto: Jessica Gow/Scanpix.
2 av 2
Lars-Olof Ludvigsson, skolchef i Olofström, har startat ett projekt för att förebygga så kallade hemmasittare. Foto:Anton Kalm/Sveriges Radio.

Tio elever kommer inte till skolan

1:32 min

Kommunerna i Blekinge vill förebygga att elever i grundskolan uteblir från sin undervisning. 

I dag är det tio elever i Blekinge som är så kallade hemmasittare. Det betyder att de helt uteblir från sin undervisning i skolan under längre perioder. I de värsta fallen kan det röra sig om flera år. Det rör sig om två elever i varje kommun.
– Det är inte många men det är kritiskt och katastrofalt för de som drabbas, säger Lars-Olof Ludvigsson, skolchef i Olofström.

Projekt
I Olofström har de precis startat ett projekt där en person på heltid och i samverkan med föräldrar, social- och utbildningsförvaltningen ska försöka att hitta nya vägar för hemmasittare att komma tillbaka till skolan på. Projektet syftar främst till att, i ett tidigt skede, förhindra att eleverna blir hemmasittare mer än att försöka "bota" de som redan är det.

Inga snabba lösningar
I Sölvesborgs kommun har det gått så långt att skolinspektionen i ett fall, gått in och hotat med vite på 300 000 kronor om inte något görs för att en elev ska komma tillbaka till sin undervisning.

Martin Åsman, verksamhetschef för grundskolan i Sölvesborg, menar att det här alltid rör mycket komplicerade fall och lösningen tror han också ligger i förebyggande åtgärder, som ett bättre och starkare samarbete mellan de olika inkopplade instanserna och en närmre kontakt med elevens föräldrar.

– Det här är inte ett problem som dyker upp över en natt, utan det sker sakta och därför är det viktigt att se tendenser och motverka dem så tidigt som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista