Det var här som en äldre man avled efter ett bråk. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.

Dråpmisstänkt tillbaka på demensboende

1:32 min

Den äldre man som misstänks för dråp på Östralycke servicehus i Asarum, är idag tillbaka på sitt boende.

Det har fortfarande inte kommit något besked om dödsorsaken.

Extrapersonal har satts in och enligt chefen för omsorgsförvaltningen Annelie Myrbäck har allting gått lugnt till på boendet idag.
– Med tanke på det som hänt är det relativt balanserat, säger hon.

Samtalsstöd
Samtlig personal har erbjudits samtalsstöd och extrapersonal har satts in. Den dråpmisstänkte mannen är tillbaka på sitt boende, och det är helt enligt den vårdplan som finns för mannen, som har en avlastningsplats på ett korttidsboende för dementa. Och det påverkas inte av dråpmisstankarna.

Det var på natten igår som personal hörde bråk från den lägenhet som den äldre mannen delade med en annan man. När de gick in upptäckte de den äldre mannen skadad och den andre död.

Undersökning
Männen hade bara delat lägenhet i ett dygn, och Annelie Myrbäck försäkrar att det alltid görs en noggrann undersökning innan personer som inte känner varandra placeras ihop.
– Det görs alltid oavsett om man bor ihop eller inte görs en bedömning kring lämpligheten och matchningen, säger hon.

Väcker känslor
Omsorgsförvaltningen inledde redan igår en utredning som innebär att anställda kommer att kallas till samtal om vad som hänt, rutiner kommer att gås igenom och Annelie Myrbäck räknar med att det tar en och en halv vecka innan den är klar.

Dessutom håller man på med en anmälan till inspektionen för vård och omsorg. Och det är klart att det som hänt väcker känslor.
– Det är en situation som inte går att föreställa sig, det är oerhört tragiskt och det väcker oerhört mycket känslor självklart hos mig också, så är det ju, säger Annelie Myrbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista