Martin Åsman verksamhetschef för grundskolan i Sölvesborg. Foto:Anton Kalm/Sveriges Radio.

Skolchef: Vi behöver råd istället för böter

1:30 min

Skolinspektionen får nu kritik från flera håll i Blekinge för deras sätt att hota om vite.

Det gäller framförallt ett ärende i Sölvesborg där kommunen inte lyckats få en elev till skolan under flera års tid och där skolinspektionen hotat med vite på 300 000 kronor om inga åtgärder görs.
Martin Åsman, verksamhetschef för grundskolan i Sölvesborg, säger att de jobbat med det här ärendet i flera år och prövat mängder med åtgärder. Vad han och kommunen behöver är råd och handledning menar han. Inte hot om bötesbelopp.

Rätt bedömning
Marie Axelsson, rättschef på skolinspektionen, menar att alla beslut som tas av Skolinspektionen är noga avvägda.
– Ytterst så är det hemkommunen som har ansvaret för att en elev ska komma till skolan.

Hon menar att om någon är kritisk till Skolinspektionens beslut så finns det möjlighet att överklaga och tala för sin sak i domstol.

Nytt påtryckningsmedel
Att hota en kommun med vite är ett ganska nytt påtryckningsmedel som skolinspektionen bara använder när de prövat alla andra metoder. 

Tanken är att det ska bli väldigt dyrt för kommunen att inte göra den förändring som Skolinspektionen kräver.
Men Martin Åsman och andra huvudmän runt om i Blekinge som vi talat med ser ändå inte hur en eventuell dom skulle kunna förbättra situationen för en elev i just det här fallet.
– För vår del förändrar inte vitet någonting. Vår ambition, som varit den samma hela tiden, är att få eleven tillbaka till skolan. Hade det funnits enkla lösningar så hade de åtgärderna varit vidtagna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista