Ann-Sofie Jakobsson är den som hålelr i projektet. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.

Nu ska barnvagnarna bort från trapphuset

1:26 min

Skyddet mot bränder ska bli bättre i hyreshus i västra Blekinge. Bakgrunden är bland annat de omfattande bränderna i Sölvesborg och Olofström under förra året.

Det är inte bara hyreshus som kommer att få besök utan projektet gäller också bostadsrätter. Källare, trapphus och vind ska gås igenom och redan nu anar Ann-Sofie Jakobsson, som är brandingenjör på räddningstjänsten i västra Blekinge, vilka fel man kommer att hitta.

Det handlar bland annat om ett återkommande problem barnvagnar i trapphus som vid en brand förvandlas till rena rökmaskiner.

– Många verkar tycka att trapphuset är en bra plats, men vi vill att man använder rätt utrymmen i exempelvis källaren, säger Ann-Sofie. 

Mycket av arbetet kommer att handla om information till både fastighetsägare och dem som bor i huset. Information man hoppas ska finnas kvar även om folk flyttar ut och nya flyttar in.

Men är det så att man märker att exempelvis barnvagnarna efter några månaders frånvara åter dyker upp i trapphuset, ja då ska man inte vara rädd för att slå räddningstjänsten en signal.

– I första hand tycker jag att man ska prata med sin fastighetsägare eller med sina grannar, men hjälper inte det så kan man ringa oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista