Det fanns vissa fördelar med att tv-programmen förr var slut vid 22-tiden, säger läkaren Lena Leissner. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ökade sömnproblem bland barn oroar

6:08 min

Sömnproblemen kryper ner i åldrarna och överläkaren Lena Leissner som numera har patienter i tioårsåldern tycker det är skrämmande.

Efter att i många år legat ganska konstant så började sömnproblemen att öka i början av 90-talet, varefter ökningen fortsatt.

Antalet personer med sömnproblem har mer än fördubblats och de som har så grava sömnproblem att de söker professionell hjälp inom vården har också blivit mycket yngre. 

– När jag började arbeta med sömnstörningar för ungefär 30 år sedan så var det medelålders och äldre personer som var drabbade. Nu får jag remisser från skolläkare som berättar om barn i tioårsåldern med kroniska sömnbesvär, säger Lena Leissner, överläkare på neurologkliniken vid Universitetssjukhuset Örebro och ordförande i Svensk Förening för sömnforskning och sömnmedicin.

Utsuddade gränser
Ökad medvetenhet är en liten del av förklaringen, tror hon.

– Mina kollegor ser det nog tidigare nu, men huvuddelen beror på att vårt samhälle har förändrats drastiskt under de här 30 åren och man har suddat ut gränserna mellan dag och natt. Vi glömmer bort att natten faktiskt är till för att sova på. 

Det fanns vissa fördelar med att tv-programmen förr var slut vid 22-tiden. 24-timmarsutbudet kan vara en utmaning, både för barn och föräldrar: 

– Är man barn eller ungdom, nyfiken och vill hinna med så mycket om möjligt så blir det gärna så att man glömmer bort sömnen och det är särskilt allvarligt med unga eftersom sömnproblem ofta följer med upp i åldern, genom livet. 

Men om man har ett barn som har sömnproblem, är det då verkligen så enkelt som att man som förälder ska stänga av datorn och ta ifrån barnet mobiltelefonen?

– Det är en väldigt god början, plus att själv föregå med gott exempel. Många barn som kommer till mig har nämligen sömnstörda föräldrar, till exempel på grund av skiftarbete. De har smittat sina barn, säger Lena Leissner och fortsätter:

– Det vi behöver är en attitydförändring så att vi upplever sömnen som något positivt istället för ont. Folk tror att de får mer uträttat om de sover mindre, men det är precis tvärtom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista