Tuija Roxling trivs i P4 Blekinges nya bibliotek. Foto: Patrik Franke/Sveriges Radio
Boktipset

Tipsar om annorlundaskap i fängslande böcker

5:29 min

Bibliotekarie Tuija Roxling ger årets första boktips.

Årets boktips är igång efter julhelgerna. Först ut är bibliotekarie Tuija Roxling med tre nya böcker varav två av dem handlar om annorlundaskap bland barn  och ungdomar.

"Marcelo i den verkliga världen" av Francisco X. Stork är skriven för tonåringarn.

– Den handlar om att vara annorlunda, inte bara upplevt annorlunda, utan att faktiskt fungera annorlunda. Marcelo som boken handlar om uppfattar verkligheten annorlunda än vad andra gör och har asberger. Han upplever att det är så jobbigt med det sociala samspelet mellan människor i den verkliga världen som hans pappa säger.  

I boken har Marcela ett riktigt tufft sommarlov där han tvingas jobba på sin pappas advokatbyrå då pappan vill att han ska lära sig att fungera i den verkliga världen. Sommaren kommer med många tuffa upplevelser och besvikelser för Marcelo.

– Medan jag läser finner jag att jag har en väldig fascination för boken. Det här att ha svårt att förstå metaforer och annat som vi använder i det sociala spelet, det kan vi alla uppleva och det tycker jag är intressant, säger Tuija Roxling.

Även Oliver i veckans tips på barnbilderbok är annorlunda. Boken heter Oliver och är skriven av Birgitta Sif med många varckra och detaljerade bilder. 

– Det är väldigt fint med annorlundaskap när man kan använda det till något positivt. Oliver är väldigt kreativ och fantasifull och har låtsasvänner. En dag inser han att låtsasvännerna inte riktigt räcker till. När han ger ut på nya stigar för att leta efter en boll hittar han Olivia. Och då gör det ingenting att Oliver är annorlunda för det är ju Olivia också, berättar Tuija Roxling.

Veckans vuxenbok är "Fördelarna med en kollaps" av Jonathan Troppper.

Tragikomisk, sorgligt, stundtals patetisk men läsvärd historia ändå. Den handlar om en frånskild medelålders man som är ledsen och ensam. Sorgen över livet som han inte har längre förlamar honom.

Vad som eg gick snett i livet vet inte Silver. Plötsligt en dag vfår han en stroke och hans aorta håller på att gå sönder så han måste genomgå en operation.

– Och vem ska operera honom om inte läkaren som hans exfru precis ska gifta sig med?

Silver ställs inför väldigt många klomplikationer, inte bara med operationen som han inte vill göra utan även i relationer med andra personer.

– Det är en väldigt amerikansk storyn men ju längre man läser så märker man att där finns ett djup långt bortom den gubbsjuka fasad som både Silver och hans vänner uppvisar. Det är en humorisitsk ton över handlingen men det finns ett tänktvärd djup bakom som gör boken läsvärd.

Veckans boktips

"Fördelarna med en kollaps" av Jonathan Troppper (För vuxna)

- "Marcelo i den verkliga världen" av Francisco X. Stork  (För tonåringar)

- "Oliver" av Birgitta Sif  (Bilderbok för barn)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista