1 av 3
Militären visar upp en parkerad pansarterrängbil i centrala Karlskrona. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio
2 av 3
Arbetsförmedlare Per Bengtsson och arbetssökande Anna Potera på inspirationsmässan. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio
3 av 3
En av initiativtagarna till mässan är Peter Konradsson från marinbasen. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio

Arbetsförmedlingen vill inspirera med uniformsyrken

"Jag hoppas att det är någonting som passar mig."
1:16 min

Men en mässa inriktad på uniformsyrken såsom försvaret, polisen och kustbevakningen vill Arbetsförmedlingen inspirera och informera.

Under dagen bjuder Arbetsförmedlingen och olika uniformsyrken in till en inspirationsmässa. Målet är att informera om verksamheterna inom till exempel Försvarmakten, Kustbevakningen, Kriminalvården och Polisen.

Första gången en uniformsmässa arrangeras
Just denna typ av mässa har inte arrangerats tidigare men Arbetsförmedlingen är positiv till möjligheterna att visa upp yrkesgrupperna på det här viset.

– Det är viktigt att vi kör mässor för alla typer av yrken, säger arbetsförmedlaren Per Bengtsson. Det är ett bra sätt för dem att komma ut och visa upp sina verksamheter för arbetslösa och även ungdomar.

Anna Potera dök upp på mässan och var framförallt intresserad av tullens verksamhet. Dessa var dock inte representerade på plats.

– Jag hoppas att det är något som passar mig. Polisen är jag inte så sugen på men kanske kustbevakningen, säger Anna Potera.

Försvarsmakten är en drivande faktor
Militären såg möjligheten i att arrangera en mässa och tog kontakt med Arbetsförmedlingen. I samband med detta bjöd man även in andra uniformsbaserade yrken och gensvaret blev stort.

– Målet är att vi ska locka unga killar och tjejer till Försvarsmakten och att ytterliggare väcka intresset för oss som arbetsgivare. Vi kommer att ha behov av soldater och sjömän. Det är där vi har de största behoven, säger Peter Konradsson.

När frågan om den ständiga nedskärningen inom försvaret tas upp så medger Peter Konradsson att det sker nedskärning inom olika områden men att vissa förband måste finnas kvar. Här finns det i dagsläget vakanser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".