Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.

KHK: "LED-skärmarna dyrare än klubbchefen uppgav"

1:51 min

Karlskrona hockeyklubb ser ut att gå med ett minus på en och en halv miljon kronor. Nu krävs fler hockeyvinster för att rädda ekonomin. 

Karlskrona hockeyklubb ser ut att gå med ett minus på en och en halv miljon kronor för 2013. De stora posterna är sämre försäljning av biljetter och i cafeterian. Men även marknadsavdelningen har dragit in mindre pengar än väntat.

Dyra skärmar
Inköpet av de LED-skärmar som hänger ovanför isen köptes in till ett högre pris än budgeten tillät. Skärmarna kostar 375 000 kronor per år och avtalet är skrivet på tre år.
– Klubbchefen gav oss bilden av ett bättre pris än det var i verkligheten. Vi har nu sagt upp det avtalet, säger Rolf Lindberg, styrelseordförande i KHK.

Klubben har det nu tufft att betala leverentörsfakturor och ringer runt till leverentörerna för att få uppskov. Och leverentörerna har hittills visat tålamod med klubben, enligt Rolf Lindberg.

Hoppas på bättre resultat
Den senaste beräkningen är att klubben ska klara av att betala löner och sociala avgifter i februari också. I mars är Hockeyallsvenskan över och då är det bland annat dags för supportrar att köpa nya säsongskort, vilket kommer att ge mer pengar till klubben.

Men det stora hoppet sätter Rolf Lindberg till det sportsliga resultatet. Om KHK får kvalspela till Swedish hockey league, SHL, (fd. elitserien) så innebär det ytterligare fem hemmamatcher där klubben räknar med stort intresse från publiken och extra intäkter på biljetter.
– Om vi hamnar i kvalserien så tror jag att vi landar på ett litet, hanterbart minus på ett par hundra tusen kanske, säger Rolf Lindberg.

Borde agerat tidigare
Styrelsen började efterfråga ekonomiska uppföljningar av den tidigare klubbchefen, Mats Johansson, redan i juli. Men det drog ut på tiden och i december satte sig Rolf Lindberg själv tillsammans med kassören i klubben och räknade på ekonomin.

– Med facit i hand skulle vi i styrelsen ha drivit på och agerat tidigare. Det är inte rimligt att styrelsen ska behöva agera och plocka fram det ekonomiska underlaget, säger Rolf Lindberg.

P4 Blekinge har sökt Mats Johansson för en kommentar utan att lyckas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista