TEMA #SJÄLVMORD

Emma hade två vänner som begick självmord under tonåren

9:52 min

Två av Emma Bengtssons nära vänner har begått självmord. Hennes vän Lena tog sitt liv när Emma var 15 år och två år senare valde kompisen Ida att avsluta sitt liv.

26-åriga Emma Bengtsson från Karlshamn har två gånger fått utstå sorgen över att förlora en nära vän i självmord. Först var det Lena och bara två år senare tog Ida sitt liv.

– Först blev man fullständigt förkrossad och visste inte om man själv orkar leva längre. Men jag tog mig ut starkare på andra sidan och fattade att det här är inte ett val jag vill göra, säger Emma Bengtsson.  

Men så händer samma sak ytterligare en gång, denna gången när Emma gick i gymnasiet.

– Det var mycket svårare, mycket för att det var andra gången. Man förväntar sig inte att en sådan sak ska hända två gånger i ett liv som knappt har hunnit börjat levas. Så jag tog det mycket hårdare och mådde väldigt dåligt.

Skolorna hanterade det olika
Det ena självmordet hände alltså under högstadiet och det andra i gymnasiet, och när Emma jämför hur skolorna hanterade det så upplever hon att det var stor skillnad. 

– När jag gick på gymnasiet tyckte jag att de inte skötte det så bra. Jag var väldigt arg på hur skolan hanterade oss vänner, jag tyckte de var väldigt känslokalla och jag blev väldigt arg och frustrerad.

Skuldkänslorna
Det viktiga tycker hon är att man även i skolan vågar prata om det som hänt. Och det är viktigt att man som vän och anhörig inte tar på sig skulden för det som hänt, även om hon tror att det blir så för många.

– Det gör man utan tvekan, man lägger någon form av skuld på sig.

Hur gjorde du för att komma bort från det?

– Jag valde att inte se det som att jag hade någon påverkan när det gällde just detta, att jag var obetydlig i beslutet. Vilket är jätteplågsamt men det gör det enklare för då avsäger man sig skuldfrågan. Jag valde att se det som att det här är något de gör, baserat bara på sig själva. Det blir bara självplågande för min del att analysera små detaljer som kan ha uppfattats på ett visst sätt, säger Emma Bengtsson.

Tema #självmord

Här hittar du all rapportering hittills. 

Varje år tar drygt 1 500 personer i Sverige livet av sig. 

Hela veckan har P4 Blekinge fokus på självmord. Ett tungt och allvarligt ämne som många tycker att det pratas för lite om. 

Har du tankar tips eller idéer? Kontakta vår Publikredaktör på 0455-366810 eller tips.blekinge@sverigesradio.se

Behöver du någon att prata med?

Nationella hjälplinjen 020-22 00 60. Alla dagar 13-22.

Föräldratelefonen 020-85 20 00

Barnens rätt i samhället (BRIS) Barnens telefon 0200-230 230. Vuxnas telefon - om barn 077-150 50 50.

SPES - för dig som förlorat någon anhörig 08-34 58 73. Alla dagar 19-22

Röda Korset 0771-900 800. Alla dagar 14-22

Jourhavande Kompis (Röda Korset); 020-222 444

Jourhavande Medmänniska 08-702 16 80. Varje natt 21.00 - 06.00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista