Nina Ilvell är enhetschef på barn- och familjeenheten i Ronneby kommun. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.

Placerade i familjehem ska få bättre stöd

1:30 min

Familjehemsplacerade barn ska få bättre stöd i Karlskrona och Ronneby. Det då de två kommunerna tillsammans anställer en psykolog och en specialpedagog som ska stötta barnen under deras skolgång.

Det kallas "SkolFam" och är som det kanske hörs på namnet en satsning på tillvaron i skolan och i familjehemmet.

Siffror från Socialstyrelsen visar att bara 55 procent av de barn som blivit placerade efter 12-års ålder fått godkända betyg i kärnämnena, jämfört med snittet för samtliga landets elever på 86 procent.

Markant skillnad
Men i andra kommuner som arbetat med modellen har man sett mycket tydliga förbättringar.

– Efter genomförd SkolFam så har i stort sett 90 procent av de här barnen godkänt, så det är ju en markant skillnad, säger Nina Ilvell som är enhetschef på barn- och familjeenheten i Ronneby kommun.

Tio kommuner
Psykologen och specialpedagogen kommer inte att undervisa barnen utan istället undersöka vilka behov som finns, sedan utförs själva hantverket av skola och familj.

Arbetsmodellen som började användas i Helsingborg för nio år sedan har spridit sig till åtta andra kommuner i landet och med Ronneby och Karlskrona är man nu alltså uppe i tio kommuner.

Svår rekrytering
Det handlar inte om något projekt, utan tanken är att det ska vara en permanent satsning. Nu återstår bara att rekrytera en psykolog och en specialpedagog, eller bara, kanske är fel ord.

– Det blir en utmaning, men vi hoppas kunna locka till oss personer som har ett engagemang för de här barnen, avslutar Nina Ilvell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista