Kyrkoherdarna Pamela Garpefors och Johan Tyrberg är föreslagna som nya biskopar i Lunds stift. Foto:Sveriges Radio

Blekingepräster redo att ta över efter Antje

1:39 min

Nu har de första förslagen på lämpliga efterträdare till biskop Antje Jackelén tagits fram och bland dem finns Pamela Garpefors kyrkorherde i Karlskrona och Johan Tyrberg kyrkoherde i Karlshamn.

Boel Skoglund, diakon i Örkelljunga, sitter i samrådsgruppen som listat kvalifikationer som den nya biskopen bör ha.

– Samhällsintresserad, församlingsbyggare, medial, inspirerande för alla inom kyrka – det  är några av kvalifikationerna, säger hon.

Nu finns det 14 namn på personer, fem av dem kvinnor och resten män. Personer verksamma i Svenska Kyrkan i olika delar av både Lunds stift och övriga landet. De personerna ska sedan prövas i ett val i nomineringsgruppen och först efter det sker den formella nomineringen.

Sedan går arbetet vidare i olika steg med ambitionen att en ny biskop i Lunds stift ska vara vald före sommaren och tillträda i augusti 2014.

Att samhällsintresse och att kunna fungera bra i media är viktigt är inget nytt, säger samrådsgruppens Boel Skoglund.

– En av kyrkans roller är att vara där människan är. Och idag är människan mycket i media, både i sociala medier och i andra sammanhang.

Nuvarande biskopen Antje Jackelén har gjort avtryck i debatten. Hur lätt är det att efterträda henne?

– Det är aldrig lätt att efterträda någon, men det viktiga är  att den som kommer är trygg i sin egen roll som biskop och kan vara sig själv i det, säger Boel Skoglund.

– Men det här att fungera bra i media och vara beredd på att synas och höras på olika sätt i samhället är viktigt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista