Det blir allt mer grönväxter i våra hem. Foto:Jurek Holzer /TT

Allt vanligare med gröna växter och vildvuxet i fönstret

3:12 min

Trenden med djungelliknande vardagsrum präglade av mycket gröna växter med stora blad är på väg tillbaka.

På 70- och 80-talen var det vanligt att man plockade undan gardinen och istället skapade ett lummig grönska i vardagsrummet. Inte sällan hade man yuccapalmer, monstera, ormbunkar och fikusar som prydnad.

Den här trenden kan vara på väg tillbaka, det menar Erika Wallin från Blomsterfrämjandet.

– Det har varit en trend i många år att flytta ut våra växter i trädgårdar och så men att det nu kommer in i hemmen igen.  

Många nya ytor
Även om den klassiska fönsterbrädan är populär ser man en tendens till flera avställningsytor i branschen, exempelvis växtbord, växtlampor och hyllor där man låter växterna slingra sig.

– Det är mycket att växtligheten flyttar in i inredningen, säger Erika Wallin. Det går från att ha varit ganska strikt avskalat till att mjuka upp det igen och få in de här gröna accenterna som gör att det blir mjukare inomhus.

Påverkas av andra trender
Det som styr trender för växter kan vara samhället i övrigt och alla andra modeinriktningar. Som exempel nämner Erika Wallin trenden med lite mer romantiska tapeter.

– Då kanske det följer de här lite mer romantiska växterna också. De vi kan kalla för mormorsväxter. Pelargon och hortensia som länge varit populärt.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista