Februari är den månad då flest föräldrar stannar hemma från jobbet på grund av sjuka barn. Foto: Gorm Kallestad/TT

Blekinge i vab-toppen efter rekordår

1:00 min

Förra året var rekordmånga föräldrar hemma med sjuka barn i Sverige. Och Blekinge ligger i toppskiktet när det kommer till vab-statistiken.

Antalet vab-dagar ökade med en halv dag per barn 2013 jämfört med året innan enligt siffror från försäkringskassan. De förklarar rekordet med att virusinfektioner slog till i större omfattning än vanligt och att den speciella vab-appen har gjort det enklare att ansöka om ersättning. Dessutom har vab-intyget tagits bort, vilket har förenklat ansökningarna. 
Niklas Löfgren tycker att Blekinges toppresultat ska ses som positivt och inte någonting att skämmas över. Och snart är vi inne i februari som är den månad på året då föräldrar vabbar allra mest.

– Vi ska vara stolta över att vi har den här försäkringen, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på försäkringskassan.
– Det är inte många länder i världen som har det. Det är bara att använda när man behöver, det är helt rätt. Så ska man göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista