Karl-Erik Pettersson arbetade som tunnplåtslagare på varvet i Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.

Kalle fick cancer på varvsjobbet

"Vansinnigt använda tryckluft"
1:30 min

71-årige Karl-Erik Pettersson är en av dem som har fått cancer på grund av sitt jobb på varvet i Karlskrona.

Han minns hur han använde tryckluftsborr för att skära i asbesten.

– Det var ju helt vansinnigt för då flög ju dammet i dessa trånga utrymmen och man var ju inte så noga med att sopa upp efter sig så det gick ju inte att städa upp hundraprocentigt, säger han.

Som vi berättat om tidigare fördubblades antalet fall av lungsäckscancer i Karlskrona och Ronneby 2012.

Byggde ventilation
På 1960- och 70-talet byggde Karl-Erik Pettersson ventilation och inredning i båtarna.

Och det är just när asbest sönderdelas och yr i luften som den är farlig, för då frigörs de hullingliknande fibrer som kan fastna i lungan och orsaka obotlig cancer efter så lång tid som 20 till 40 år.

Karl-Erik blir lätt andfådd eftersom hans lungkapacitet är nedsatt. Och efter att tio av hans kamrater gått bort på lika många år visste han innan läkaren ens hann säga något vad det var han drabbats av i maj 2012.
– Då blev ju alla mina frågor besvarade som jag tänkt på hela livet, om jag skulle klara mig eller om jag skulle vara med i det här gänget, säger han.

Totalförbjöds 1982
Asbest totalförbjöds 1982. Efter det gjorde arbetsmarknadens parter en uppgörelse som innebar att de som arbetat med asbest och kunde uppvisa förändringar på lungorna en ersättning på tiotusen kronor.

Men pengarna betyder inget, Karl-Erik Pettersson tycker att alla borde tänka på sin hälsa i första hand.
– Var aldrig rädd för att ta strid på arbetsplatsen när du har rätt, var rädd om dig och tänk på din egen hälsa, det är det som är det viktiga, säger han.

Asbest kan orsaka allvarliga sjukdomar

Asbest är ett samlingsnamn på en rad i naturen förekommande mineraler. Den dominerande asbestsorten är krysotil (vit asbest). 

Asbest har använts sedan en lång tid tillbaka på grund av värdefulla tekniska egenskaper; hög mekanisk hållfasthet och smidighet, hög termisk beständighet, god ljud- och värmeisolerande förmåga.

Damm innehållande asbestfibrer svävar i luften mycket lång tid eftersom de är mycket lätta och tunna. Det är farligt att andas in asbestfibrer då de kan komma in i lungorna och vidare in i kroppen och orsaka flera allvarliga lungsjukdomar. Vanligast är mesoteliom som är en mycket allvarlig tumörform och varje år dör ett drygt hundratal personer i Sverige.

Källa: Arbetsmiljöverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".