Giftdrabbade ska undersökas

Nu planerar Ronneby kommun att genomföra hällsoundersökningar på personer som kan ha utsatts för det giftiga dricksvattnet i Kallinge.

Man räknar med att åtminstone 5000 personer utsatts för det förorenade vattnet, men hur länge och vilka effekterna blivit vet man inte.

Därför planerar man alltså hällsoundersökningar på boende i Kallinge, men också på de som fått vattnet från Ronneby för att få en slags referensgrupp.

Annat än brandskum
Under dagen har kommunen, försvaret och länsstyrelsen suttit i ett möta där man enats om fortsatta undersökningar för att ta reda på vart ifrån gifterna kommer.

Hittills har det nästa uteslutande talats om brandskum som använts på flygflottiljen i Kallinge, men Jan Moberg vill inte utesluta andra källor till giftet.

– Nej de här kemikalierna har också använts i olika oljor och man har även pratat om att det kan ha funnits i gjutformar från en betongindustri som funnits i området.

Handlar inte om pengar
Nu fortsätter arbetet men ytterligare provtagningar av vattnet i området. Ett arbete som enligt Moberg kan ta flera månader.

Det är också ett arbete som kommer att kosta mycket, och hittar man den skylldige till giftspridningen är det denne som kommer att få betala. Men just nu är kostnaden för arbetet inget man tänker på i första hand.

– Nej nu handlar det om att säkra dricksvattnet till innevånare och minimera riskerna för människors hälsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista