Annette Harju, Lisbet Jönsson, Anders Jönsson i Karlskrona förlorade sin make och far i maj 2013. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.

De vill ha fond för asbestsjuka

1:30 min

Anhöriga till 68-årige Ronny Jönsson som gick bort i lungsäckscancer förra året vill att före detta Karlskronavarvet bildar en fond för asbestsjuka.

Ronny Jönsson arbetade hela sitt liv på varvet och fick cancer på grund av att han utsatts för asbest.

– En fond kan inte ge oss vår pappa tillbaka men det kan underlätta för andra drabbade, säger dottern Annette Harju.

För klart är att fler kommer att drabbas. Asbest totalförbjöds 1982, men cancern kan visa sig upp till 30, 40 år senare. Då kan det till exempel behövas hjälp med resor till strålningsbehandling, anhöriga tvingas sjukskriva sig, medicin kostar. De som kunde påvisa förändringar i lungorna fick en engångsersättning på 10 000 kronor på 1980-talet.

Barn i skolåldern
Men det kan ju finnas drabbade som fortfarande har barn i skolåldern, och kan behöva hjälp med ekonomin. En fond skulle kunna underlätta menar Ronny Jönssons anhöriga. Karlskronavarvet, nuvarande ThyssenKrupp, kan inte lastas för att asbest användes, men har ett moraliskt ansvar, säger sonen Anders Jönsson.

– Just för de anställda och före detta anställda skulle det visa medmänsklighet och att de bryr sig, och att de skulle kunna hjälpa dem som finns kvar, säger han.

En fond
En fond skulle också fungera som ett erkännande av att någon drabbats av en dödlig sjukdom enbart på grund av att den utfört sitt arbete, säger Annette Harju.

Ronny Jönsson började på varvet när han var 16 år och arbetade där ända tills han gick i pension vid 63. Fyra år senare kom den ihållande hostan, tröttheten och viktnedgången och i augusti 2012 fick han diagnosen lungsäckscancer. Och bara nio månader senare var han borta. Ofattbart, säger hustrun Lisbet Jönsson.

Totalförbjöds 1982
Asbest totalförbjöds 1982 och efter en överenskommelse mellan dåvarande Svenska Arbetsgivareföreningen och LO fick de som arbetat med asbest och hade påvisbara förändringar på lungorna en ersättning på 10 000 kronor.

De som idag blir sjuka i obotlig lungsäckscancer får inkomstkompensation från Försäkringskassan och ersättning för sveda och värk från arbetsskadeförsäkringen, ett par tusen kronor i månaden. Men inget skadestånd för att de blivit sjuka av sitt jobb och ersättningen till efterlevande är begränsad och kräver omfattande och tidsödande ansökningar.

Erkännande
Det här vill Ronny Jönssons efterlevande ändra på. Och även om pengar aldrig kan ersätta en älskad son, make eller pappa, kan de fungera som ett erkännande av att den här personen har drabbats av en dödlig sjukdom bara på grund av han har utfört sitt arbete, ingenting annat.

Det kan också vara någon i arbetsför ålder med barn som inte är så gamla som drabbas och det kostar med mediciner och transporter till strålbehandling i andra städer.

Asbest kan orsaka allvarliga sjukdomar

Asbest är ett samlingsnamn på en rad i naturen förekommande mineraler. Den dominerande asbestsorten är krysotil (vit asbest). 

Asbest har använts sedan en lång tid tillbaka på grund av värdefulla tekniska egenskaper; hög mekanisk hållfasthet och smidighet, hög termisk beständighet, god ljud- och värmeisolerande förmåga.

Damm innehållande asbestfibrer svävar i luften mycket lång tid eftersom de är mycket lätta och tunna. Det är farligt att andas in asbestfibrer då de kan komma in i lungorna och vidare in i kroppen och orsaka flera allvarliga lungsjukdomar. Vanligast är mesoteliom som är en mycket allvarlig tumörform och varje år dör ett drygt hundratal personer i Sverige.

Källa: Arbetsmiljöverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista