1 av 4
Richard Holmberg känner att eleverna tar mer och mer ansvar. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio
2 av 4
Matz Arnström lagade en av efterrätterna. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio
3 av 4
Eleven Ida Franzén ansvarar för laxrätten. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio
4 av 4
Eleven Henrik von Dahn har tillagat en paj.

Mathörnan lagar vilt med 8 kockar

22 min

Richard Holmberg leder de tio kockeleverna inom vuxenutbildningen. När de gått klart kursen till våren ska de direkt kunna jobba i kök.

Richard Holmberg är lite stressad. Dels är två av elevkockarna sjuka men även hans kollega som har hand om serveringspersonalen. Dessutom dyker Sveriges Radio upp och ska sända Mathörnan i en timmes direktsändning. Temat för dagen är vilt och flera av rätterna går på den linjen.

Mycket nöjd med projektet
Trots stressen så märker man tydligt på Richard att han är stolt över utbildningen.

– Det är en fröjd att gå till jobbet och eleverna är taggade, säger han.

De tio eleverna som omfattas av utbildningen behövde ha en del förkunskaper och fick skriva ett personligt brev som låg till grund för urvalet. Richard Holmberg var inte en del av den processen men är nöjd med de som kom in.

Kan man undvika stress i köket?
– När det är en timme kvar tills folk ska komma så sitter man alltid i skiten, säger Henrik von Dahn som berättar att de flesta momenten sker sent i processen. Maten måste vara varm när gästerna kommer.

Han förbereder just servering av en vegatarisk paj. Eleverna vet på förhand vad som ska lagas men ibland får man hoppa in och täcka upp om någon saknas.

I slutändan är Richard nöjd med servering, men måste alltid hålla ett vakande öga så att maten som går ut till gästerna håller den kvalitet som han begär.

Martin Arvebro
martin.arvebro@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista