Sofia de la Fuente kan det här med stil. Foto:Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio

Hon ska styla om Sölvesborgsborna

13 min

Kroppsform, färger och kläder – med dessa tre medel ska Sofia De La Fuente styla om sölvesborgare och få kvinnor och män att känna sig vackra.

Du som bor i Sölvesborg och som känner att du har dålig koll på din egen stil, eller kanske frågar dig själv om du ens har en stil, kan från och med nu få professionell hjälp - av en riktig modedesigner.

Sofia De La Fuente heter hon och hon har bott i Sölvesborg i snart fem års tid. Tidigare har hon jobbat inom textilbranchen i tio år i Argentina och har dessutom ett eget klädesmärke. Men flytten till Sverige lade designerjobben på is.

Nu ska hon istället hjälpa sölvesborgare att hitta sin stil och känna sig bekväma. Ett inte alltid lätt projekt enligt Sofia De La Fuente:

– Mitt mål är att man ska känna sig fin inte bara på fredagkvällen med kompisarna utan även på måndagmorgonen och tisdagmorgonen. Det är svårt. Man kan titta i magasin och tycka de är snygga och vilja se ut som på bilderna. Men det är svårt att göra det klockan sex på morgonen, säger hon.

Många frågor
Hennes stilkurs handlar inte så mycket om just fredagkvällarna utan snarare om de där vanliga dagarna. Det handlar om att titta en extra gång i sin garderob och svara på frågor som: Vad har jag? Vad behöver jag? Vilka färger passar jag i? Även den allra första delen av kursen är just en fråga.

– Det första steget är att fråga dig ”Vad vill du med kursen?”. När jag planerade kursen började jag väldigt akademiskt, men det fungerar inte för det är vuxenskola. Det måste vara roligt och vi ska leka med stil och din egen garderob, säger Sofia De La Fuente och fortsätter:

– Det är inte ett tv-program. Det är ju en bra show när någon går hem och kastar kläder som inte funkar, men det ska jag inte. Men en övning jag har planerat är att vi ska kolla en extra gång i garderoben, ta med kläder och prata om dem.

Kläderna ska passa kroppen
Sofia De La Fuente säger att ens egen goda känsla bygger mycket på vad man har på sig. Men samtidigt gäller det att kläderna passar dig och din kroppsform. Kanske måste du därför ge upp den där snygga tröjan som du älskar - för den passar inte!

– Vi har en kropp. Vi måste hitta kroppsformen och hitta kläder som passar din specifika kropp. Vi kan inte ändra kroppen så den passar kläderna, det går inte. Det finns snygga kläder i magasin, men de funkar kanske inte för dig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista