Paul Uvgaard med eleverna Julia Sundqvist och Sissela Sjöberg. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio

Föreläsningar om Förintelsen

5:10 min

Det är viktigt att inte glömma. Det säger elever som idag på minnesdagen för Förintelsen varit på föreläsningar på Väggaskolan i Karlshamn där framförallt romernas historia har belysts. 

Den 27 januari 1945 befriades Auschwitz, ett av nazisternas största koncentrations- och förintelseläger, av sovjetiska trupper.
Sedan 1999 har den 27 januari varit en nationell minnesdag och från 2005 har FN deklarerat dagen som en internationell minnesdag över förintelsens offer.

Romska offer
Sissela Sjöberg och Julia Sundqvist, elever på Väggaskolan i Karlshamn, tycker att det är viktigt att uppmärksamma Förintelsen så att det inte glöms bort eller händer igen.
Föreläsningarna som eleverna lyssnat på idag handlar bland annat om de romska offrens upplevelser under Förintelsen.
Paul Uvgaard som är lärare tycker att skolan har ett stort ansvar att uppmärksamma händelserna under andra världskriget.

Skolans har ett ansvar
Enligt skollagen ska elever få en grundläggande kännedom om minoriteter men när det gäller romernas öden sen andra världskriget tycker Paul Uvgaard att detta skett i alldeles för liten utsträckning. Han tycker att läromedlen, läroböcker och det digitala materialet blivit för begränsat, samt att länder med stor romsk befolkning såsom Spanien och Frankrike inte har fokuserat på ämnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista