En porträttbild av författaren Kim Kimselius. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Kim Kimselius har inte berättat om sina självmordstankar för någon förr. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
TEMA #SJÄLVMORD

Kim Kimselius: Man måste kämpa sig igenom det svåra

12 min

I 40 år låg boken "Den där dagen" i byrålådan innan den gavs ut. Författaren Kim M Kimselius från Eringsboda var rädd för vad folk skulle säga. Nu när boken är släppt berättar hon om hur nära hon själv var att ta sitt liv.

När hon var i 20-årsåldern stod Kim M Kimselius på en klippa. Hennes liv hade varit så tumultartat och så mycket hade hänt att hon kände att hon inte orkade leva längre.

– Jag tänkte att det var dags, nu hoppar jag, jag orkar inte mer. Jag var så nära att jag hade ena benet utanför kanten. Men då stack min hund nosen i min hand, jag kände att jag inte kan, jag tog steget tillbaka och kramade om min hund.

I byrån i 40 år
Hon skrev boken "Den där dagen" men la den i byrålådan. Trots att hon tycker att det är den bästa boken hon någonsin skrivit fick den ligga där i 40 år. Hon var rädd för vad folk skulle säga och för alla frågor hon skulle få.

Boken handlar om unga Angelica som blir våldtagen och som går sönder inombords efter det. Hon förlorar sina vänner och sina fritidsintressen, står inte ut längre och bestämmer sig för att ta sitt liv.

"Du måste ge ut den"
Boken kunde fortfarande legat där i byrålådan. Men för två år sedan när två fans var hemma hos henne och sov över undrade de om hon inte hade något hon inte gett ut som de kunde få läsa. Då plockade hon upp "Den där dagen".

– De sa "du måste ge ut den, kommer hjälpa jättemånga". Dagen efter skickade jag den till tryck. Jag grät när jag skrev den, jag gråter när jag läser den och jag är rörd när jag pratar om den, säger Kim M Kimselius.

"Man måste inte ta steget"
Handlingen i boken berör Kim M Kimselius mycket. Själv har hon aldrig berättat för någon om att hon var nära att ta sitt liv för 40 år sedan. Inte ens för sin man. Nu valde hon att berätta sin historia i radion.

– Jag gör det för att jag tycker det är viktigt att folk ska veta att man inte måste ta steget även om det är jobbigt just då. Det kommer bli bättre. Man måste kämpa sig igenom det svåra och gå vidare. Man kan leva lyckligt, säger Kim M Kimselius.

Hundarna och Jan gav styrka
För henne var det hundarna och hennes man Jan, som hon träffade några år senare, som tog henne igenom den svåra tiden.

Hennes man fick henne att känna sig som världens bästa människa. Kim M Kimselius vill att man ska våga prata om att man mår dåligt och söka hjälp för att ta sig igenom det svåra.

– Jag är så lycklig att jag inte tog steget. Tänk så många oskrivna böcker det blivit, tänk så mycket glädje jag förmedlat, säger hon.

Tema #självmord

Här hittar du all rapportering hittills. 

Varje år tar drygt 1 500 personer i Sverige livet av sig. 

Hela veckan har P4 Blekinge fokus på självmord. Ett tungt och allvarligt ämne som många tycker att det pratas för lite om. 

Har du tankar tips eller idéer? Kontakta vår Publikredaktör på 0455-366810 eller tips.blekinge@sverigesradio.se

Behöver du någon att prata med?

Nationella hjälplinjen 020-22 00 60. Alla dagar 13-22.

Föräldratelefonen 020-85 20 00

Barnens rätt i samhället (BRIS) Barnens telefon 0200-230 230. Vuxnas telefon - om barn 077-150 50 50.

SPES - för dig som förlorat någon anhörig 08-34 58 73. Alla dagar 19-22

Röda Korset 0771-900 800. Alla dagar 14-22

Jourhavande Kompis (Röda Korset); 020-222 444

Jourhavande Medmänniska 08-702 16 80. Varje natt 21.00 - 06.00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista