Den nya tjänsten har snabbt blivit omdebatterad. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Tjänst på nätet avslöjar om din granne är dömd

11 min

Genom en ny betaltjänst på nätet som lanserades idag görs alla domar tillgängliga och det enda man behöver för att hitta dem är ett namn eller ett personnummer.

Den som använder sidan kan också titta på en karta, på en specifik gatuadress eller område. Alla domar är utsatta som röda prickar. Domarna kan sedan laddas hem i sin helhet mot en kostnad.

Ali Reunanen, som är vice ordförande i Kris, Kriminellas revanch i samhället är kritisk:

– Jag tror att det här skapar en onödig rädsla och behov av kontroll.

– Det här blir som ett ytterligare extra staff. Även om man avtjänat sitt straff så kan man bli utpekad och utsatt för baktaleri, säger han. Det blir svårt att börja om från början.

– De flesta som avtjänat sitt straff går tillbaka till sitt Svensson-liv och jobbar och vill fortsätta vara anonyma och vill inte gå ut med att de har ett brottsregister, säger Ali Reunanen.

När man avtjänat sitt straff ska man ju kunna gå tillbaka till samhället och det här belastar ytterligare, menar han.

Pontus Ljunggren är advokat och talesperson för tjänsten och han har ingen förståelse för att det här försvårar för den som avtjänat sitt straff och vill komma tillbaka in i samhället.

– Det är viktigt att komma ihåg att vi straffar ju ingen det är ju en domstol som gör detta. Vi publicerar och gör domar sökbara som redan är offentliga.

– Syftet med tjänsten är att den ska vara brottspreventiv. Det vill säga att vi får färre brottsoffer i framtiden genom att folk vet vilka människor de gör affärer med.

Det här menar Pontus Ljunggren är den stora nyttan.

På tjänsten får man även tillgång till vilka personer som häktats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista