1 av 3
På Bergkvarabuss är besvikelsen stor över polisens insats. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
2 av 3
Mats Knutsson på Bergkvarabuss menar att deras chaufförerna måste kunna lita på att polisen kommer när de behöver hjälp. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
3 av 3
Anders Knutsson vid Blekingepolisen. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.

Busschaufför hotades till livet – polisen dröjde

1:44 min

Det tog 50 minuter innan polisen kom när en busschaufför i fredags kväll blev hotad till livet vid en busshållplats i Lyckeby i Karlskrona.

En passagerare hotade att skära halsen av chauffören om det inte skaffades fram en taxi åt honom så att han kunde ta sig hela vägen hem.

– Han viftade med händerna framför mig och sa att han skulle skära halsen av mig. Jag var mycket rädd, säger busschauffören Nedzad.

Ringde efter hjälp
Nedzad ringde då trafikledningen på Bergkvarabuss, som i sin tur ringde polisen, men sedan tog det som sagt tid.

Den hotfulla passageraren vägrade att lämna bussen och under tiden som han stod kvar framme vid förarplatsen så hade Nedzad svårt att berätta exakt vad problemet var när han ringde till trafikledningen. Han var rädd att det skulle göra situationen värre.

– Jag tänkte att han kanske har kniv och att han kanske skulle göra någonting med kniven, säger han.

Kom ingen polispatrull
Det som sägs till polisen är alltså inte det direkta hotet, men man är istället tydlig med att "vi behöver hjälp". Innan någon patrull skickades ut tvingades dock bussbolaget ringa ytterligare en gång och först 50 minuter efter första samtalet var polisen på plats. Då hade en annan busschaufför redan lyckats få ut passageraren ur bussen.

"Ser allvarligt på det"
Mats Knutsson är ansvarig på Bergkvarabuss och han ser allvarligt på att det dröjde så länge innan polisen kom efter att de ringt 112.

– Vi ser allvarligt på att vi inte fick hjälp. Vi ringer ju inte 112 om det inte verkligen är svåra situationer där vi verkligen behöver hjälp nu, annars finns det ju andra nummer som vi kan ringa, säger han.

Inga uppgifter om hot
Anders Knutsson är chef för polisavdelningen vid Blekingepolisen och han säger att ärendet inte fick högsta prioritet hos ledningscentralen i Malmö eftersom det inte framgick att situationen var så pass allvarlig som den faktiskt var. Händelsen registrerades istället som att det fanns "en stökig person vid busshållspatsen".

– Hade man haft de här uppgifterna om att det fanns ett hot så hade bedömningen blivit helt annorlunda, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista