Ola Svensson (SD). Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio Blekinge.

SD i blåsväder: Inga avgångskrav från Blekinge

3:58 min

Sverigedemokraternas distriktsordförande i Blekinge, Ola Svensson, tycker att partiet bör utreda frågan om partiet lurat till sig pengar.

Sverigedemokraterna (SD) skapade 2010 ett kvinnoförbund på pappret för att lura till sig 1,4 miljoner i bidrag, skriver Aftonbladet.

Partiets förre kanslichef, Daniel Assai, kallar det en utarbetad strategi för att få in pengar till partikassan.

Daniel Assai ska enligt Aftonbladet tillsammans med partiledare Jimmie Åkesson och den dåvarande ekonomichefen Per Björklund  ha förfalskat ansökan.

För att få bidrag måste förbundet existera.

SD uppges därför ha skrivit ihop ett fejkat protokoll från ett års- och styrelsemöte som skulle ha ägt rum i augusti 2010, innan handlingarna skickades in i november. En månad senare, efter att Åkesson skrivit under ansökan, fick SD det statliga miljonbidraget. Men enligt det nu existerande kvinnoförbundets hemsida hölls det första årsmötet först i maj 2011.

Partiledaren Jimmie Åkesson kan inte svara på huruvida kvinnoförbundet existerade eller inte när han skrev under ansökan.

– Nej, jag kan inte svara på det, säger han till Aftonbladet och lämnar intervjun.

SD:s distriktsordförande i Blekinge, Ola Svensson, kommenterar uppgifterna så här:
– Jag har inte någon aning om när kvinnoförbundet bildades. Jag har inte själv satt mig in i frågan, därför kan jag inte uttala mig. Om Aftonbladets uppgifter stämmer är det självklart konstigt att kvinnoförbundets årsmöte ägde rum nio månader efter det datum som angavs i protokollet som ansökan om bidrag grundar sig på, säger Ola Svensson.

Han anser inte att han som partiets distriktsordförande ska uttala sig om huruvida partiledaren Jimmy Åkesson kan sitta kvar.

Tomas Fredriksson, ordförande för SD i Olofström tycker att det är viktigt att gå till botten med vad som egentligen har hänt.

– Har det inte gått till på rätt vis är det ju inte bra, säger Fredriksson.

Enligt Johan Pettersson, före detta ordförande för SD i Sölvesborg, bör man från partiets sida "göra som alla andra brukar göra, det vill säga kolla ifall uppgifterna stämmer".   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista