Gravida bör vara extra noga med vad de äter efter listeriafall

Efter ovanligt många fall av listeriainfektion bör gravida och personer med nedsatt immunförsvar se upp med vad de äter, varnar Folkhälsomyndigheten.

Smittkällan är inte spårad, men tros vara ett livsmedel som äts över hela landet.

Under perioden oktober till december förra året rapporterades 41 fall av infektioner orsakade av listeriabakterien, att jämföra med 25 fall under samma period 2012.

– Antalet fall är inte så många, men eftersom flera är av likartad typ av listeriabakterien misstänker vi att det finns en gemensam smittkälla, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog till TT.

Normalt orsakar listeriabakterien ingen svårare sjukdom, men hos personer med nedsatt immunförsvar, äldre och gravida kan smittan resultera i både blodförgiftning och hjärnhinneinflammation, både hos mamman och det blivande barnet.

Eftersom antalet fall är jämnt spridda, misstänker myndigheten att källan är något som äts över hela landet.

– Vi försöker nysta i det här nu, tillsammans med landets smittskyddsenheter. Men smittspårning är svårt och tar tid. Därför bör gravida och personer med nedsatt immunförsvar följa Livsmedelsverkets rekommendationer.

Listeriabakterien kan växa i kylskåpstemperatur, men tål inte upphettning. Myndigheten misstänker därför mat som rökt eller gravad lax, vissa typer av ostar, smörgåspålägg eller patéer av något slag.

Listeria

  • Listeriabakterien är allmänt spridd i naturen och finns därför på många av våra livsmedelsråvaror. 
  • Bakterien växer långsammare ju lägre temperaturen är. Ju längre tid livsmedlet förvaras desto större är risken att bakterien växer till skadliga halter.
  • Risken att smittas av listeria är mycket liten, men för personer som tillhör någon riskgrupp kan följderna bli allvarliga.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista