Blåmesen ligger på femte plats på listan över de vanligaste fåglarna i Blekinge. Foto: Paul Kleiven/Scanpix

Småfåglarna är snyggast i Blekinge

1:27 min

Blekinge har Sveriges snyggaste småfåglar, i alla fall om man ska tro Anders Wirdheim som är informationsansvarig på Sveriges ornitologiska förening.

I helgen var det småfågelräkning i hela landet och i Blekinge har över 400 personer rapporterat in de småfåglar de sett runt om i länet. Det som särskiljer Blekinge är just att fler "snygga" fåglar ligger i toppen. Den vanligaste fågeln däremot var ingen överraskning för Anders Wirdeim.
– Det var talgoxen som i övriga Sverige, men skillnaden mellan den och de övriga arter är mycket mindre i Blekinge.

Färgglada
Det är den färggranna Bergfinken, den exotiska Stenknäcken och den granna Sidenssvansen som, enligt Anders Widheim, ligger ovanligt högt bland småfåglarna som synts till i Blekinge under helgen.

Varm höst
Det kan bero på många olika faktorer varför så många snygga fåglar setts på fågelborden i länet, men Anders Wirdheim tror att det främst har att göra med den varma hösten. Den har gjort att det funnits gott om mat i skogarna länge vilket i sin tur gjort att fåglarna stannat kvar.

– Och så nu för någon vecka sedan så kom det snö och dolde all mat och då flyttade fåglarna in till stan i stället, säger Anders Wirdheim som är informationsansvarig på Sveriges ornitologiska förening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista