Ola Alfredsson är vd på ThyssenKrupp i Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.

Varvet säger nej till fond för asbestsjuka

1:51 min

Det blir ingen fond för asbestsjuka som drabbats av cancer på Karlskronavarvet, nuvarande ThyssenKrupp.

Fonden är ett önskemål från anhöriga till en avliden varvsarbetare. En sådan skulle fungera som ekonomiskt stöd till de som drabbas, och ett erkännande av att det är fel att någon får en dödlig sjukdom bara för att de gör sitt jobb.

Men Ola Alfredsson, vd på ThyssenKrupp, menar att det inte går att sätta en grupp arbetsskadade framför andra.
– Jag vet inte om det är klokt att ställa olika grupper av arbetsskadade mot varandra, utan vi ser väl mer att man har ett gemensamt överenskommet system, säger han.

Leder till döden
Men trots att den här arbetsskadan till skillnad från många andra ofrånkomligt leder till döden, så får de drabbade inget skadestånd, och ersättningen till efterlevande är begränsad och kräver omfattande och tidsödande ansökningar.

Vi har berättat om en varvsarbetare, som precis hann gå i pension, och sedan gick bort på nio månader. Dottern Annette Harju har tillsammans med resten av familjen föreslagit att Karlskronavarvet inrättar en fond för asbestsjuka.
– Vi får aldrig vår pappa tillbaka, men det kan underlätta för många andra familjer, säger hon.

Erkännande
En fond skulle fungera både som ett erkännande och som hjälp till drabbade och deras familjer. Men Ola Alfredsson är rädd att vi skulle få ett system som I USA, där folk stämmer för att få pengar.
– Jag tror inte på att man beroende på var man har jobbat, vilken typ av skada man har, eller vilka jurister man använder kan få olika kompensationssystem, säger han.

Lärt sig
Dessutom tycker Ola Alfredsson tycker att företaget lärt sig mycket av katastrofen med asbest. Han var inte vd då, men nu har man anställt en person med särskilt ansvar för att enbart kontrollera hälsa och miljö, och när det kommer nya material idag tar man till mer säkerhetsmarginal än vad lagen kräver.

Och de som utsattes för asbest och fortfarande arbetar får utökade hälsokontroller.

Men trots att de som får lungsäckscancer betalar med sitt liv, tycker han den ersättning som redan finns i form med till exempel sjukkassa är tillräcklig.
– Även den här typen av personliga tragedier alla är väldigt beklagliga och tragiska, så tror jag på den svenska modellen, säger vd Ola Alfredsson.

Asbest kan orsaka allvarliga sjukdomar

Asbest är ett samlingsnamn på en rad i naturen förekommande mineraler. Den dominerande asbestsorten är krysotil (vit asbest). 

Asbest har använts sedan en lång tid tillbaka på grund av värdefulla tekniska egenskaper; hög mekanisk hållfasthet och smidighet, hög termisk beständighet, god ljud- och värmeisolerande förmåga.

Damm innehållande asbestfibrer svävar i luften mycket lång tid eftersom de är mycket lätta och tunna. Det är farligt att andas in asbestfibrer då de kan komma in i lungorna och vidare in i kroppen och orsaka flera allvarliga lungsjukdomar. Vanligast är mesoteliom som är en mycket allvarlig tumörform och varje år dör ett drygt hundratal personer i Sverige.

Källa: Arbetsmiljöverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista