Länspolismästare Anders Kjaersgaard och Kommunstyrelse ordförande Roger Fredriksson (M), tar i hand efter att man undertecknat samverkans avtalet som bland annat fokuserar på tjejers trygghet. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.

Otrygga gymnasietjejer i Ronneby

Ronneby kommun vill undersöka varför många tjejer känner sig så otrygga att de inte vill gå ut. I en enkät från 2012 svarade 23 procent att de under en period på ett halvår valt att stanna inne då de känt sig otrygga.

Det är när kommunen och polisen tecknar sitt årliga samverkansavtal som frågan om upplevd trygghet för tjejer i framför allt gymnasiet dyker upp. Men varför de känner sig otrygga, ja det ger enkäten inga svar på så arbetet inleds med ytterligare frågor.

– Vi måste ställa fler frågor för att få de svar vi behöver, säger Malin Weinholtz som är folkhälsosamordnare Ronneby kommun.

Ett annat ämne man ska titta närmare på är de många kränkningar på nätet som ungdomar utsätts för. Fokus kommer att ligga på eleverna i högstadiet och bland annat ska man pröva något som kallas nätvandringar.

Ett projekt inte helt olikt de vandringar farsor och morsor gör på stan förklarar Kenneth Michaelsson (C) som är ordförande i kommunens brottsförebyggande råd.

– Det handlar i stora drag om att det behövs fler vuxna på de plattformar där ungdomar redan är så att det enkelt ska finnas någon vuxen att vända sig till om man blir utsatt för något, avslutar Michaelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".