Paul Melén. Foto: Patrik Franke/Sveriges Radio.

Låt ska ge "maskrosbarnen" styrka

"Satunge, ditt barnhemsbarn, horunge, din djävla clown" - de orden sjunger Karlskronaprofilen Paul Melén tillsammans med Sofia Rapp Johansson i den nya låten "Maskrosbarn".

Låten har Paul Melén skrivit för att visa sitt stöd för de barn som råkat illa ut på fosterhem och barnhem genom åren. Barn som blivit utsatta för övergrepp och misshandel.

– Någon kan säkert finna stöd i låten. Låten kommer alltid finnas där som en påminnelse på ett samhälle som brister i professionen, säger Paul Melén.

"Det var vardag"
Det är starka ord som han valt i refrängen: "Satunge, ditt barnhemsbarn, horunge, din djävla clown". Det finns en anledning.

– Idag skulle ingen acceptera de här orden på en arbetsplats eller skola. Det är mobbning i hög grad. Sådana här ord kunde faktiskt folk som jobbade med barn säga till barn, det var vardag, säger Paul Melén.

"Lyssna på barn"
Intäkterna som kommer för låten kommer att gå till organisationen Röster för barn som stöttar vanvårdade fosterhemsplacerade barn. 

– Det är fantastiskt. Det är ett svårt tema att skriva en låt på utan att det blir patetiskt. Det är glädjande att Paul och Sofia "donerar" låten till Röster för barn. Det här handlar om att vi inte ska återupprepa historien. Vi måste lyssna på barn och unga på ett helt annat sätt, säger Anne Skånnér, informationsansvarig i Röster för barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista