Kjell Hobjer Foto: Henrik Friberg

Premiär för filmen om Kjell Hobjer

8:06 min

Nu har filmen Vet ni varför jag är som jag är? premiär. En dokumentär om konstnären Kjell Hobjer från Bräkne Hoby.

Journalisterna Martin Hult och Henrik Friberg har ägnat ungefär ett år åt att skildra Hobjers liv. Resultatet har blivit en dokumentär på en timme och 37 minuter som visades i Konsthallen i Karlskrona. Nu på lördag har filmen premiär för allmänheten.

– Jag tycker att Kjell förtjänar en film, säger Martin Hult. Han är en folklig konstnär utan att kanske göra så särskilt folklig konst, det är inga fiskargubbar eller marina landskap direkt, utan han skaver i sitt konstnärsskap. Däremot är han folklig på så sätt att han är väldigt representerad i länet, menar Hult.

Omfattande konstnärsgärning
Anledningen till att filmen gjordes var att upphovsmännen ville försöka skildra Hobjers liv och omfattande gärning inom konsten.

– Det är ju betydligt mer än bara de här gubbarna som man kanske främst tänker på. Det är betydligt vidare former också, säger Martin Hult.

Svårt att få med allt
Det har däremot varit svårt att få med allt i en sån här film. Hans karriär sträcker sig över drygt femtio år. Arbetet har varit tålamodsprövande men det har inte blivit något inställsamt porträtt.

– Pablo Picasso sa en gång om sin vän Salvador Dali att när man umgås med honom är det som att vara nära en ständigt igångvarande utombordsmotor och lite så kan det vara också med Kjell, säger Martin Hult.

Intresset för filmen är stort. Henrik Friberg och Martin Hult har redan fått förfrågningar från både Bräkne Hoby och Ronneby om att visa filmen publikt.
Målet är att sälja in filmen till SVT och kanske få till en nationell visning.

– Kanske att vi också skickar in den till diverse dokumentärfilmsfestivaler, säger Henrik Friberg.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista