Antalet undersköterskor har minskats mer i Blekinge än på andra håll, enligt Kommunal. Foto: Leif R Jansson/TT

Patienter lidande när det blir färre undersköterskor

1:21 min

Antalet undersköterskor har nästan halverats och det har gått för långt i Landstinget Blekinge, menar Krister Wihlborg, ordförande för Kommunals medlemmar på sjukhuset.

Antalet undersköterskor i Landstinget Blekinge har minskat med 39 procent sedan 1990-talet - vilket är betydligt mer än rikssnittet.

Det uppger fackförbundet Kommunal som också har undersökt hur undersköterskor inom landstingen upplever sin arbetsmiljö.

Christer Wihlborg är ordförande för Kommunal på Blekingesjukhuset och han menar att det är patienterna som får ta konsekvenserna.

– Det kan ge skador som trycksår och vårdrelaterade infektioner, men det kan också vara brist som att man inte kan gå på toaletten i tid, säger Krister Wihlborg.

Jonas Kullberg är landstingets personaldirektör och menar att en orsak till att det jobbar färre undersköterskor inom landstinget är att vården har förändrats och att till exempel färre patienter behöver stanna över natten, vilket gör att behovet av omvårdnad minskar.

Att färre undersköterskor kan leda till bristande vård är något han ser allvarligt på och öppnar även upp för förändringar.

– Det här med vårdskador och att ge en god vård till patienterna, det är klart att det är allvarligt om det inte funtgerar, säger Jonas Kullberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista