Blodproverna ska jämföras med prover från barn i Ronneby. Foto: Bertil Ericsson/TT

Skolbarnens blod i Kallinge ska gifttestas

Miljöchefen: "Det är svårt att svara på föräldrarnas frågor"
1:00 min

20 femteklassare i Kallinge ska under våren lämna blodprov som sen ska analyseras på Arbetsmedicinska kliniken i Lund.

Arbetsmedicinska kliniken i Lund ska analysera blodproverna för att se om de har gifter i kroppen efter att ha druckit vatten som innehåller ämnet PFAS.

Proverna ska analyseras av en professor i kemi på Arbets- och miljömedicinska kliniken i Lund.

Målet är att få veta om det finns några hälsorisker för barnen som druckit vattnet i Kallinge. Men också hur länge giftet PFAS, perfluorerade alkylsyror, funnits i Kallinges dricksvatten.

– Det här är en möjlighet för oss att svara på frågor från föräldrar om hur PFAS påverkar barnen. Det har vi haft svårt med hittills, säger Jan Moberg, chef för miljöförvaltningen i Ronneby.

PFAS upptäcktes vid Kallinge vattenverk i december och sen dess får boende sitt dricksvatten från Ronneby. Giftet kommer troligen från det brandskum som tidigare användes på F17 under många år.

För att Kallingebarnens blod ska kunna analyseras så ska även 20 barn i Ronneby få lämna blodprov. Något Jan Moberg räknar med att familjerna där ställer upp med.

– Vi räknar med att människor är intresserade av de här frågorna och vill bidra till att skapa ett större kunskapsunderlag, säger Jan Moberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".