1 av 2
Bengt Jonsson ordförande i DHR Blekinge. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
2 av 2
Bengt Jonsson vid en snövall som även den kan utgöra ett problem för funktionshindrade. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.

DHR vill bojkotta för att alla ska komma in

"Utnyttja valåret"
1:16 min

Handikapporganisationen DHR vill göra 2014 till ett tillgänglighetsår. Medlemmarna ska kartlägga färdtjänst, bussar, tåg och affärer, och politikerna ska grillas på olika möten.

Bengt Jonsson är ordförande i DHR Blekinge, och han uppmanar medlemmarna att bojkotta affärer de inte kommer in i.
– Bojkotta de butiker du inte kan komma in i och påtala att nu har du börjat handla på ett nytt ställe, säger han.

Ett trappsteg
För det går att ställa krav även på privata aktörer. Är det ett enkelt avhjälpt hinder som till exempel ett trappsteg så går det enligt lag att kräva att butiken ska rätta till det. Men det gäller att använda både piska och morot, menar Bengt Jonsson, och även förklara att butikerna faktiskt tjänar på att göra tillgängligt för alla.

Kommer rullstolar in så gör ju även rullatorer och barnvagnar det. DHR kommer också att bjuda in politiker och debattera tillgänglighet. Det gäller ju att utnyttja valåret, menar han.
– Man ska passa på när det är valår och se var politkerna står någonstans, sedan ska man lägga sin röst på rätt parti, säger han.

Problem kartläggs
Och med medlemmarnas hjälp ska problem med färdtjänst, tåg och bussar kartläggas.

– Det går till exempel fortfarande inte att komma ombord på alla bussar om du kör elrulle, alltså sitter i elrullstol, säger han. 
– Vi hade medlemsmöte i förra veckan där vi sa att nu ska ni tala om allt som inte fungerar med kollektivtrafik och butiker, så sammanställer vi det under året och pratar med butiksägare och reseföretag, säger Bengt Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".