1 av 2
Landstingsrådet Kalle Sandström (S) landstingsdirektör Peter Lilja och ekonomidirektör Agneta Kalnins presenterade idag bokslutet för 2013. Foto: Carina Melin/ Sveriges Radio.
2 av 2
Landstinget går 66, 6 miljoner plus.Foto: Maria Flemström/Sveriges Radio.

Landstinget går 66 miljoner plus

1:26 min

Landstinget Blekinge presenterar för tredje året i rad ett positivt bokslut.

Tack vare personalens ansträngningar, en ny tjänstemannaorganisation och skattehöjning får landstinget ett överskott på 66 miljoner kronor.

Och nu är det dags att avliva några gamla myter om landstingets ekonomi, säger landstingsrådet Kalle Sandström (S).

– Vi gör ett bra överskott, vi har kunnat balansera sjukhusets budget utan några drastiska personalinskränkningar och vi bygger en grund för satsningar framöver, säger han.

Stabil ekonomi
Kort sagt, landstinget har en stabil ekonomi. Och det håller oppositionslandstingsrådet Alexander Wendt (M) med om. Men han varnar för att landstingets utgifter på lång sikt ökar mer än intäkterna.

– Fortsätter den trenden är det snart dags för en ny skattehöjning, säger han.

Nödvändig skattehöjning
För två år sedan höjdes ju skatten med 80 öre, men det var nödvändigt, anser Kalle Sandström, och pekar på att Blekinge nu är rätt ensamt om att slippa höja skatten i år.

– Vi är det enda landstinget i södra Sverige som inte höjer skatten inför 2014, säger han.

Vilket placerar Blekinge på riksgenomsnittet, och det skulle avliva myt nummer två, enligt Kalle Sandström, den om att Blekinge är ett högskattelän.

Koll på kostnaderna
Men han håller med Alexander Wendt om att man måste hålla en fortsatt koll på kostnaderna. Och att den senaste tidens överbeläggningar kan peka på att antalet vårdplatser behöver utökas.

– Den diskussionen kommer med all sannolikhet på sikt, jag utesluter inte det, säger Kalle Sandström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista