Mekaniker - ett framtidsyrke Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio

Sug efter fordonsmekaniker i Olofström

1:26 min

Trots hög ungdomsarbetslöshet i Olofström får de som läser till fordonsmekaniker jobb.

När det är svårt att få jobb inom andra branscher är rekryteringsbehovet inom motorbranschen fortfarande högt. 

– Vi upplever att möjligheterna att få jobb efter att man har gått fordonsutbildningen som väldigt positiva för tillfället. Vi märker att flertalet av de elever som går hos oss får jobb efter avslutad utbildning, säger Stefan Smolke som är fordonslärare på Nordenbergsgymnasiet i Olofström.

Olika möjligheter
Som fordonsmekaniker kan man jobba till exempel inom produktionen och som reparatörer på till exempel Volvo eller i en verkstad.

Varför tror du att branschen har ett sånt sug efter fordonsmekaniker nu?

– Företagen märker ju att de eleverna som går fordonsutbildningen har en väldigt bred utbildning, som motsvarar de behov som både industriföretag och bilföretag söker efter, säger Stefan Smolke.

Sökande från kranskommuner
Intresset för fordonsutbildningen i Olofström är stort, förutom elever från Olofström finns det sökande från kommunerna runt omkring. Och fördomen om att det är studietrötta elever som söker till fordonsprogrammet är något som Stefan Smolke inte håller med om.

– Visst, det finns elever som är studietrötta på det viset att de inte vill hålla på med teoretiskt arbete så mycket, utan att de vill jobba praktiskt istället. Men när de väl får göra det så kan intresset för det teoretiska växa. Vi har även elever som söker sig till oss men som skulle kunna komma in på vilket program de vill, säger Stefan Smolke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista