Nu kan häst- och övriga djurägare få reda på när inspektionshelikoptrarna kommer. Foto: Jochen Luebke/AP/TT

Sms hjälper rädda djur

3:10 min

Sedan en tid tillbaka erbjuder energibolaget Eon sina kunder som är djurägare att få ett sms när deras helikopter ska inspektera elledningar.

Det går ut på att företaget skickar ut ett varnings-sms med information om när de tänker flyga helikopter för att inspektera ledningsnätet och över vilka områden de tänker flyga.

– Vi kom på den här idén efter att vi fick ett antal samtal till oss, hästar är av naturen flyktdjur, en häst blir väldigt skrämd och är de i flock så blir det väl ännu mer när det kommer en lågt flygande helikopter, säger Anders Klemedsson som är driftchef på Eon elnät.

Eon flyger över varje ledning ungefär en gång per år för att inspektera och se om det finns träd i närheten eller något annat som kan skada ledningarna. Smsen skickas med en veckas varsel, då Eon inte kan säga på dagen när de kommer flyga på grund av väderförhållanden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista