Ett släp har inget krav alls på vinterdäck. Foto: Tomas Oneborg/TT.

Vinterdäckslag snällare för tunga fordon än personbilar

2:59 min

Sedan drygt ett år är det krav på vinterdäck för tunga fordon. Men det är bara drivhjulen som räknas, vilket gör lagen tandlös, tycker trafikpolisen.  

Senast igår förmiddag körde två lastbilar i diket på E22 öster om Sölvesborg. Vägen fick stängas av och det blev stora problem i trafiken.

Sedan drygt ett år är det krav på vinterdäck för tunga fordon. Det betyder att från den 1 december till och med 31 mars så måste lastbilar, både svenska och utländska, ha vinterdäck när det är vinterväglag.

1,6 mm räcker
Men lagen är tandlös, menar trafikpolisen Stefan Palm. Det är nämligen bara på fordonets drivhjul som vinterdäck krävs. På de andra däcken räcker det med 5 millimeters mönsterdjup och på släpet räcker det med 1,6 millimeters djup, mindre än vad som krävs för på en vanlig personbil. 

– Vinterdäck på drivhjulen gör att bilarna kan ta sig fram ordentligt. Men bromsförmågan och förmågan att hålla sig kvar på vägen blir inte bättre eftersom alla de andra däcken kan vara sommardäck, säger Stefan Palm. 

Stark vind risk
Så fort de tunga fordonen kommer ut på en hal väg där vinden är stark riskerar släpet att fara iväg och dra med sig lastbilen. 

– Jag tycker det borde vara krav på vinterdäck på samtliga hjul, säger Stefan Palm.

Björn Forssell har ett åkeri i Karlshamn och kör även själv lastbil. Han tycker också att lagen är för svag.

– Det kan vara riktigt farligt att inte ha vinterdäck på släpet. Har man inte det så kan man inte stanna ekipaget när det behövs, säger han.

Chaufförernas säkerhet
Björn Forssell väljer att ha vinterdäck även på styrhjulen och tycker att andra åkerier borde göra samma sak.

– Jag tror att chaufförerna vore tacksamma för det, säger han.   

Ska man vara orolig när man möter en lastbil på vägen?

– Ha respekt och god uppsikt. 

Rebecka Gyllin
rebecka.gyllin@sverigesradio.se

Vad säger lagen?

Tunga lastbilar och bussar behöver vinterdäck på drivhjulen, och på de andra däcken är det 5 mm mönsterdjup som gäller - förutom på det påkopplade släpet där det räcker med 1,6 mm mönsterdjup. Det mönsterdjupet är mindre än vad som krävs på en vanlig personbil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista