Åklagaren menar att lax för nära åtta miljoner kronor exporterats olagligt. Foto: Björn Larsson Ask/Svenska Dagbladet/TT

Delgiven misstanke om smuggling

1:23 min

Den omfattande härvan kring lax från Blekinge som ska ha exporterats till Frankrike går nu vidare.

Det var i april förra året som det första larmet om exporten kom och kammaråklagare Ingvar Wennersten räknar med att utredningen kommer att växa innan det är dags för åtal.

Enligt åklagaren handlar det om att lax till ett värde av nära åtta miljoner kronor ska ha exporterats till Frankrike under en tre-års period.

Frysa pengar
Den ekonomiska föreningen bakom exporten är nu under upplösning, så kallad likvidation, vilket innebär att lokaler och allt där i är till salu. Där efter betalas skulder och det som blir över går till medlemmarna.

Att föreningen nu håller på att upplösas har gjort att åklagaren vill frysa en summa på nära sex miljoner kronor under den pågående utredningen.

Åtal i maj
Men tingsrätten gick inte med på det, vilket ledde till att åklagaren nu får frågan om de frysta pengarna prövad hos hovrätten. Under tiden går förundersökningen vidare ett bra tag till.

– Jag räknar med fyra månader till, det är min optimistiska bedömning, säger åklagare Ingvar Wennersten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista