Olika momssatser på restaurangen öppnade för möligheten att fuska. Foto: Jacques Brinon/TT

Fusk för 10 miljoner försvann

"Nu konkurrerar man på lika villkor"
1:24 min

Innan restaurangmomsen sänktes fifflade länets krogar bort runt 10 miljoner kronor årligen.

Det var 2012 som momsen för restaurangmaten blev enhetliga tolv procent. Innan hade mat som åts på plats haft en moms på 25 procent, medan hämtmatens momssats låg på 12 procent.

Beräkningar från Skatteverket visar att det här lockade till fusk och för hela landet tror man att momsfusket gav krögarna i Blekinge runt tio miljoner kronor årligen.

Lika villkor
Alf Petersson som är kontrollchef på Skatteverket menar att det här egentligen inte är så svindlande belopp, men att förändringen innebar en annan viktig sak.

– När det inte längre är möjligt att fuska med de olika momssatserna så konkurrerar alla numera på lika villkor.

Restaurangmomsen är omstridd politiskt och oppositionen har signalerat om en höjning om man vinner valet.

Annat viktigare
Sett ur ett skatteperspektiv är momsen inte den stora förändringen, viktigare är enligt kontrollchefen krav på kassaregister och en personalliggare som gör det svårare att jobba svart.

– Absolut! De förändringarna har haft mycket stor betydelse i arbetet med att stoppa fusket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".