"Vi måste få titta närmare på det här", säger personalchefen. Foto: Mikael Fritzon/Scanpix.

Polisman har företag med bedrägeridömd

1:53 min

En polisman i Blekinge driver ett företag med en bedrägeridömd man. Polisen sitter också i styrelsen för en restaurang - helt mot reglerna om bisysslor.

Polismannen startade sitt företag i IT-branschen efter något år som polis. Företaget har aldrig varit särskilt aktivt.

Men 2010 sålde polisen drygt halva sitt företag till en man som var kunnig inom IT. Tillsammans skulle de ge företaget en nystart. Men det tog aldrig riktig fart.

Leasad bil som säkerhet
Polisens kompanjon hade skulder från ett tidigare företag. Och för att lösa dem så lånade han runt 300 000 kronor av två barndomskamrater. Men den bil han ställde som säkerhet var sambons - och dessutom leasad. Och hösten 2012 dömdes mannen till villkorlig dom för bedrägeri.

Polisen säger att han efter ett tag fick kännedom om skulderna. Men inte ens när hans kompanjon dömdes berättade han för polismyndigheten att han och mannen hade ett företag ihop.

Bolaget ingen hemlighet
– Vi hade ingen verksamhet och dessutom var bolaget begärt i konkurs så jag vet inte varför jag skulle säga det till min arbetsgivare. Sen är det ingen hemlighet att jag haft ett företag, det har ju förekommit i tidningarna, säger polismannen.

Örjan Zettergren är personalchef på Blekingepolisen och den som brukar ta beslut om att godkänna bisysslor. Han menar att det inte ser bra ut med en polis som har företag ihop med någon som är dömd. Och att det ter sig lite märkligt att polisen inte anmält det. Men han vill inte utesluta att det är okej.

"It-företag inget problem"
– Det beror på omständigheterna. Hur ser bolaget ut? Har det haft någon verksamhet? Det kan vara förtroendeskadande men vi måste först få titta närmare på det här, säger Örjan Zettergren.

Polismannen säger att han vet att poliser till exempel inte kan extraknäcka som ordningsvakt. Men han kan inte se varför ett IT-företag skulle vara ett problem.

Stopp för restaurang
Men polisen sitter även i styrelsen till en restaurang i länet. Och där är polisens regler om bisysslor tydligare - ett klart nej. En polis som ska reda ut ett bråk på sin restaurang kan rubba allmänhetens förtroende. Men om det har hänt, vet inte Blekingepolisen.

– Vi har frågat honom men det kan jag tyvärr inte säga nu. Det kommer i beslutet sen, säger Örjan Zettergren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista